Francken reageert op uithaal De Block: “Meteen kritiek op laaghartige manier”

Theo Franken (l.) en Maggie De Block (r.)
Belga Theo Franken (l.) en Maggie De Block (r.)
Maggie De Block (Open Vld) is de nieuwe minister van Asiel en Migratie en breekt meteen met het beleid van haar voorganger Theo Francken (N-VA). “Een streng en rechtvaardig beleid, zoals wij dat samen in het regeerakkoord schreven, voer ik verder uit", aldus De Block. “Maar opvangproblemen waar je niet kan naast kijken moeten aangepakt worden. Het beleid moet weer menselijk worden.” Theo Francken reageert meteen op de uithaal van zijn opvolgster: “Mijn ontslag is nog maar net binnen en er wordt al meteen kritiek gegeven op een laaghartige manier”, zegt Francken aan VTM NIEUWS.

Snel orde scheppen in de heersende chaos, dat is wat ze nu zal doen, zegt Maggie De Block. De minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken krijgt er door het vertrek van N-VA uit de regering ook haar oude post van Asiel en Migratie bij. De nieuwe superminister is van plan om meteen de puntjes op de i te zetten.

“Zeven jaar geleden ben ik aangesteld op een moment dat er een asielcrisis heerste. Dat is nu weer het geval. De lijn die ik zal aanhouden is dezelfde als die ik toen aanhield: streng, maar rechtvaardig en altijd menselijk. Dat is ook de lijn die in het regeerakkoord was opgenomen voor deze legislatuur. Theo Francken moest mijn beleid uit de vorige regering voortzetten, maar dat menselijke aspect is hij gaandeweg blijkbaar uit het oog verloren.”

Quota aanpakken

Concreet wil dat zeggen dat De Block mogelijk komaf zal maken met de quota die Theo Francken enkele weken geleden in het leven geroepen heeft. Hij beperkte het aantal asielaanvragen in eerste instantie tot maximaal 60 per dag en daarna zelfs tot 50 per dag. Het gevolg was grote chaos en bijhorende spanning aan het asielloket.

“Die quota aanpakken is een eerste stap”, bevestigt De Block. Of ze ze volledig zal afschaffen dan wel zal optrekken tot een hoger aantal, kan de minister nog niet zeggen. Daarvoor moet ze morgenvroeg eerst overleg plegen met de administratie om de precieze stand van zaken te kennen. “Dat is morgenvroeg het eerste werk.”

Daarnaast zal De Block ook opnieuw meer inzetten op vrijwillige terugkeer. “Mijn adagium is steeds geweest: vrijwillige terugkeer als het kan, gedwongen als het moet. De basis van mijn beleid is respectvol omgaan met mensen en ze in hun waardigheid laten. Dat heb ik altijd gedaan en dat zal ik nu ook herinvoeren.” De Block zegt verder dat ze een departement in crisis en chaos aantreft. Ik zal mijn werk doen maar kan niet alles in één vingerknip oplossen. Ik heb altijd gestaan voor een streng maar rechtvaardig beleid. Wie rechten heeft moet die kunnen laten gelden maar wie uitgeprocedeerd is moet terug.” Ze pleit voor constructieve samenwerking binnen Europa en met de landen van herkomst. 

Francken not amused

Theo Francken heeft gereageerd op de uithaal van Maggie De Block. “Mijn ontslag is nog maar net binnen en er wordt al meteen kritiek gegeven op een laaghartige manier”, zegt Francken aan VTM NIEUWS.

Hij reageert not amused op de uitspraken. Hij wijst erop dat hijzelf nooit heeft nagetrapt naar De Block. “Spijtig dat ze dat nu onmiddellijk doet. Mijn ontslag is zelfs nog niet geakteerd. Het zat precies heel diep”, schrijft Francken op Twitter. “En over menselijkheid heb ik al zeker geen lessen te krijgen”. In een latere post is Francken nog scherper. “Politiek fatsoen weg. En dan nog liegen ook. Zo zwak en klein”.

Ook Open Vld-partijvoorzitster Gwendolyn Rutten bekritiseerde het beleid van Francken. “Het wordt een beleid van meer daden en minder woorden, of tweets”, zei ze.

De Block, die al bevoegd was voor Volksgezondheid en Sociale Zaken, wil de draad weer oppikken van een streng maar rechtvaardig migratiebeleid dat ze zelf voerde in de regering-Di Rupo.
210 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lut Duprez

  Waar ik niet met mijn verstand bij kan is nl. dat de overblijvenden zo lelijk doen over het doen en laten van NVA'rs, daarna hen uitbundig bedanken en dan vragen/eisen bijna dat ze gaan depaneren als rood en groen hun steun niet geven. Awel zeg, ik begrijp daar echt niets van van al die volwassen mensen met hun klein gedoe.

 • luc serneels

  Eindelijk terug een menselijke aanpak!

 • fons goosens

  Ze gaat het super doen! Goed bezig mvr de Blok, doordoen en help die mensen in de kou,

 • Danny Vets

  Al het goede werk dat Francken heeft verricht zal op een recordtempo teniet gedaan worden door ons Maggieke!

 • Norbert Bauwens

  De Block is bij mij gezakt tot onder de straatstenen. Vroeger had ik al geen hoge pet op van haar bewind dat minder begoede mensen zwaar in de steek liet maar hetgeen ze NU doet en zegt is beneden het peil van alles wat ik geleerd heb over fatsoen. Hoe kan een ontwikkelde persoon zooooo gemeen en laag zijn???? Eén geluk....ik denk niet dat het lang gaat meegaan.