Francken niet opgezet met openlijke kritiek Peumans: "Ik stap niet mee in een verhaal van broedertwisten"

.
Belga/Photo News .
N-VA-kopstuk Theo Francken is niet opgezet met de openlijke kritiek van partijgenoot Jan Peumans op hem en de marsrichting van N-VA. "Ik stap niet mee in een verhaal van broedertwisten", zei Francken vanmiddag in de studio van VTM NIEUWS, verwijzend naar het uiteenspatten van de Volksunie.

"Theo is voor mij niet de geknipte man om de partij te leiden. Ik zie dat de oude Volksuniërs zich in toenemende mate ergeren aan het woordgebruik", zei Peumans gisteren in Het Belang van Limburg. De parlementsvoorzitter kan zich ook zelf niet vinden in de toon die de partij aanslaat over asiel en migratie. Peumans ziet er bovendien een reden in voor de terugval van N-VA in de peilingen. "In de politiek wordt heel hard geroepen, maar we spreken wel nog altijd over mensen."

Interne ruzies

In zijn reactie verwijst ook Francken naar de Volksunie. Maar dan om te benadrukken dat het interne twisten waren die de partij destijds uit elkaar deden spatten. "Ik ben ook VU-lid geweest. Maar ik heb één ding geleerd", aldus Francken. "Het einde, de neergang, had heel veel te maken met interne ruzies en interne twisten. Ik stap niet mee in een verhaal van broedertwisten en van het op straat brengen daarvan. Als we één wijze les moeten trekken uit de Volksunie, is het dat je die opmerkingen beter intern doet en beter intern of onder vier ogen uitpraat."

Francken nam naar eigen zeggen intussen al contact op met Peumans, maar daarover wilde hij verder niets kwijt. Of de kwestie morgen op het partijbureau nog veel voeten in de aarde zal hebben, valt af te wachten. En de vraag of hij voorzitter zal worden na De Wever? "Dat is totaal niet aan de orde", aldus nog de staatssecretaris.
155 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • tom slabbaert

  Peumans kreeg al eens klappen van ne tiep van de action fourronaise. Maar ondanks die klappen.zegt hij de waarheid.

 • Roger Vanthillo

  Naast de kwestie. Maar in het overzicht van de krantencommentaren had Van Der Keelen het ook over een uitval van Bogaerts naar Wouter Beke. Heb daar in de media niets over gehoord. Heb ik iets gemist ?

 • Gino Denil

  Waar zou ik jaloers moeten op zijn, André Herbots. Zou niet liever hebben dan dat hij voorzitter wordt van die partij. Een betere straf voor die bedriegerspartij zou ik niet kunnen bedenken.

 • Jan Van Rompaey

  Pak Peumans al zijn bevoegdheden af. Hij is een nestbevuiler. Hij past beter bij het VB. Het zou de NVA veel stemmen kosten die naar het VB zouden gaan.

 • André Herbots

  Gino Denil, ge zijt toch niet jaloers zeker?