Francken: “N-VA is bestuurspartij die bereid is tot compromissen”

Theo Francken.
Photo News Theo Francken.
“Een paars-groene regering zou slecht zijn voor Vlaanderen en N-VA is een bestuurspartij die bereid is tot compromissen.” Die boodschap had N-VA-Kamerlid Theo Francken vanavond voor een publiek van Jong N-VA-studenten (en journalisten) tijdens een lezing in Antwerpen. Francken leek de deur voor paars-geel niet volledig dicht te doen, maar benadrukte dat zijn partij communautaire eisen op tafel zal blijven leggen.

Dat koning Filip aan PS-voorzitter Paul Magnette een informateursopdracht heeft gegeven, zat er volgens Francken aan te komen. “Men zal nu verkennen of paars-groen mogelijk is”, stelt hij. “Als dat er zou komen, zou dat slecht zijn voor Vlaanderen op het vlak van onder meer migratie en economie. De mensen in Vlaanderen hebben daar ook niet voor gestemd.” Francken stipte ook aan dat met N-VA en Vlaams Belang de twee grootste partijen van het land niet vertegenwoordigd zouden zijn in die formule.

Volgens Francken klopt de perceptie die hier en daar leeft dat N-VA niet (meer) beschikbaar zou zijn voor een federale regering in ieder geval niet. “Dat is intellectueel oneerlijk”, vindt hij. “Onze deur staat al open sinds de dag na de verkiezingen en er zijn al ernstige gesprekken geweest.” 

N-VA zal echter wel het communautaire op tafel blijven leggen, al blijft Francken op de vlakte wat dat precies inhoudt. “Wij hebben een communautaire agenda, maar die is redelijk. Met een gewone meerderheid valt er al veel te doen of voor te bereiden.”
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bob Boomer

  Door het decennia lang sluiten van compromissen is de onvrede zo groot geworden dat er nog weinigen zijn die een compromis willen of durven sluiten, mr. Francken ! De verkiezingsuitslag spreekt boekdelen. Welke partij wil zelfmoord plegen, de jouwe !?

 • Jan Van de Velde

  De werkende Vlaming is een zeurpiet die niet blijkt te beseffen dat de bijzondere financieringswet vanaf 2024 een einde maakt aan de geldelijke steun van Vlaanderen aan Wallonië. Magnette beseft dit wel! Zijn opzet ligt dus voor de hand maar wordt niet uitgesproken. De Vlaamse partijen zien de bui al hangen en willen niet - of zeker niet zonder NVA - in een regering stappen.

 • Rony Bekaert

  Een " francken teut " heeft hij . Maar als er gehandeld moet worden , komt hij niet verder dan tweet tweet !!.......

 • Erik Desloover

  stop die compromissen , zie waar je nu staat met altijd compromissen , neem correcte beslisseningen ipv halve

 • Lucas Vissers

  Natuurlijk ! Als het maar is iedereen bereid tot compromissen !