Francken (N-VA) haalt opnieuw uit naar VN-migratiepact en vergroot zo kloof met andere partijen

Voormalig staatssecretaris van asiel en migratie Theo Francken houdt een toespraak tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie.
ANP Voormalig staatssecretaris van asiel en migratie Theo Francken houdt een toespraak tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie.
Op het moment dat informateur Paul Magnette (PS) de politieke partijen dichter bij elkaar probeert te brengen, haalt N-VA-kopstuk Theo Francken vanuit Nederland nog eens scherp uit naar het VN-Migratiepact. Dat deed hij op het congres van Forum voor Democratie, de rechts-populistische partij van Thierry Baudet. 

"We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren", zei Francken volgens Het Nieuwsblad op Zondag. Daarmee vergroot Francken nog eens de kloof met de andere partijen, schrijft de krant.

"Soevereiniteit is vandaag een cruciaal begrip", zei Francken in zijn korte toespraak. Net als in zijn lezingen in de Vlaamse culturele centra schetste hij hoe "onze geliefde ngo's", "activistische rechters" en "internationale bureaucraten" het via rechtspraak en verdragen steeds moeilijker maken om een migratiebeleid te voeren, om bijvoorbeeld geredde bootvluchtelingen terug naar de Afrikaanse kust te brengen.

"Het Marrakesh-pact is een nieuwe aanslag op onze soevereiniteit, met de Verenigde Naties die zullen controleren of we het pact volgen", zei hij. "We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren. We hebben mensen als Thierry Baudet en Derk Jan Eppink (Europees Parlementslid van FVD) nodig om daar een streep te trekken.”

N-VA is één van de tien partijen die met informateur Paul Magnette aan tafel zitten om een nieuwe regering te vormen. Die nieuwe regering moet in principe het VN-Migratiepact, dat ons land heeft ondertekend, uitvoeren.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kwam bij VTM NIEUWS terug op de uitspraken van Francken. Voor de CD&V’er was “zowel de inhoud als de timing” van de toespraak “niet met wijsheid gekozen”. “Marrakesh was een moeilijk punt voor de regering en ik hoop dat het niet de reden wordt voor N-VA om niet tot de nieuwe federale regering toe te treden”, aldus Geens, die herhaalde dat Francken zich “onwijs” had uitgesproken, “zoals wel meer gebeurt”.
194 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GEORGES VANBERGEN

  Francken leidt handig de aandacht af van de onpopulaire besparingen van de Vlaamse NVA-regering, van het gebrek aan daadkracht qua mobiliteit en milieu, etc. Trouwens, als nu zowat op alles moet bespaard worden, betekent dat dan niet dat de vorige regeringen, met NVA aan het hoofd, niet goed hebben bestuurd en veel te veel hebben uitgegeven, waardoor nu grote gaten moeten gevuld worden ?!!

 • Fons Casteels

  Zullen we even de puntjes op de i zetten, Jan Peeters? Francken heeft inderdaad over 'Marrakech' onderhandeld: om te proberen die tekst wat deftiger te maken. Maar toen bleek dat dit niet lukte, heeft hij aan de coalitiepartners gevraagd om de tekst niet te stemmen. Helaas: Charles Michel moést die tekst laten goedkeuren omdat hij anders geen voorzitter van de EU zou kunnen worden. En dus werd er een wisselmeerderheid gezocht - geleerd woord voor "overspel plegen".

 • danny janssens

  5 jaar lang alles afbreken in Belgie en Vlaanderen en dan nog 30 procent van de stemmen halen, hoe speelt NVA dat toch klaar

 • Jan peeters

  Francken liet de migranten ronddwalen door Brussel, natuurlijk heb je dan geen cijfers, hij heeft alleen getwitterd, De Wever heeft hem niet mee onder controle, nog heel even en hij verdwijnt naar het VB, de ranzigheid van NVA gaat niet ver genoeg voor hem. Dan kan hij een gans leven op onze kosten leven zoals fFlip De Winter, een gans leven maandelijks langs de kassa passeren op onze kosten, NIKS gepresteerd, dàt moet zalig zijn......

 • Jan peeters

  Danny Jacobs, dan heeft de partijraad jouw goed bedrogen, Francken heeft twee jaar over dat pact mee onderhandeld en was zelfs akkoord tot het gesjoemel op zijn kabinet en het enorme begrotingstekort van Van Overtveldt aan het licht kwam, toen is NVA uit de regering gevlucht om Francken en hun vel te redden. Waar heb jij1,5 jaar gezeten, het was heel duidelijk wat er binnen NVA gebeurde.Dit grapje kost ons nu al 12 miljard dat wij MOETEN betalen, proficiat met jouw NVA.