Francken (N-VA): “De Franstaligen moeten opletten dat ze het zich in 2024 niet beklagen”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
BELGA Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
In de Sudpresse-kranten blikt oud-staatssecretaris en N-VA-kopstuk Theo Francken terug op het voorbije jaar. Francken hoopt daarnaast nog altijd dat N-VA zal deel uitmaken van de volgende federale regering. “In 2024 moeten de Franstaligen niet klagen als de Vlaams-nationalistische partijen de meerderheid behalen”, waarschuwt hij ook.

“2019 was een heel moeilijk jaar”, aldus Francken, die verwijst naar de uitslag bij de verkiezingen van 26 mei en de heisa rond de humanitaire visa. Mechels gemeenteraadslid en Franckens partijgenoot Melikan Kucam zat meer dan acht maanden in de cel voor gesjoemel. “Ik ben nooit ergens van beschuldigd door justitie, maar mensen kunnen mij wel naïviteit verwijten. Ik heb wakker gelegen van de vraag hoe de mensen zouden reageren”, aldus Francken over de heisa.

“Frustratie over communautaire”

Francken legt ook uit dat hij niet verrast was door het succes van het Vlaams Belang bij de verkiezingen. “Ik had het gevoel dat ze zouden doorbreken. De N-VA stond sterk op vlak van migratie, maar ons standpunt was niet sociaal genoeg of we konden in elk geval niet communiceren over het onderwerp. Er is ook frustratie over het communautaire dat in de koelkast geplaatst werd. De aanslagen in 2016 hebben hun stempel gedrukt, de mensen praten er nog steeds over, ook over migratie, maar nooit over het klimaat.”

Over de stijgende populariteit van het Vlaams Belang zegt Francken dat peilingen “verkiezingswinnaars altijd versterken”. “Er is geen federale regering... Mensen zijn boos dat het Belang geen deel uitmaakt van de Vlaamse regering”, legt Francken verder uit.

Wie zichzelf een staatsman noemt, kan niet de hele tijd nee zeggen tegen onze institutionele eisen

Theo Francken (N-VA)

Francken verklaart ook nog dat zijn partij “kandidaat blijft om deel uit te maken van een federale regering”. “Bouchez en Coens zijn informateurs. We zullen wel zien wat dat geeft.” Maar volgens Francken zou een scenario met het Vlaams Belang én zijn partij in de oppositie niet serieus zijn. “Ik zeg aan de Franstaligen om op te letten. In 2024 hoeven ze dan niet te klagen als de Vlaamse-nationalistische partijen de meerderheid behalen. Wie zichzelf een staatsman noemt, kan niet de hele tijd nee zeggen tegen onze institutionele eisen. Het is niet extremistisch om meer autonomie te vragen. Diegenen die zeggen dat ze van België houden, moeten niet met vuur spelen.
133 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Phil De Vleeschouwer

  Dave De Korte wil u bestuurd worden door technocraten? Dit zijn personen die je niet kan wegstemmen als hun beleid niet overeenstemt met de mening van de meerderheid. Dit is de natte droom van het groot kapitaal, want die gaan wel bepalen wie er dan welk postje krijgt.

 • Karel Van Beeck

  Zou men het niet beu worden dat het steeds aan iemand anders ligt. Bvb.: De Walen, de socialisten, de zieken, de asielzoekers, de werklozen, de gehandicapten, andere partijen, enz. !

 • marc castermans

  faes@, dat zal niet gebeuren en in 2024 halen VB en N-VA makkelijk 51% en dan wordt Vlaanderen een confederale staat binnen België.

 • Dave Janssens

  Wie zich dat ook zullen beklagen zullen de "vlamingen" zelf zijn.

 • Marc Baeyens

  De Franstaligen houden niet van België, maar wel van hun geprivilegieerd statuut dat ze verworven hebben in België.