Francken krijgt steun na poederbrief, maar ook kritiek op uithaal naar ‘haatzaaiers’: “Laffe intimidatie die niet de minste indruk maakt”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Photo News Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
NV-A-politicus en voormalig staatssecretaris Theo Francken kan op de sociale media op heel wat steun rekenen nadat hij vandaag in zijn huis onder quarantaine zat na het openen van een poederbrief. Maar er is ook kritiek op de inhoud van de videoboodschap die Francken naar aanleiding van de verdachte zending publiceerde.

"Ik verschil regelmatig van mening met Theo Francken. In een liberale democratie kan én mag dat gewoon. Maar aanvallen, verdachte poeders, gescheld of geweld horen daar niet bij. Nooit”, zo reageert Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op Twitter op het nieuws. “Kop op, Theo”, schrijft het liberale kopstuk nog. “Onaanvaardbaar”, luidt het ook bij Vlaams parlementslid Imade Annouri (Groen). “Dit heeft niets meer te maken met debatten op het scherpst van de snee of het grondig en hartstochtelijk met elkaar oneens zijn. Geen enkel excuus voor mensen die zo een dingen opsturen.”

“Nadenken waar ze mee bezig zijn”

Daarnaast komt er op de sociaalnetwerksite ook kritiek op de inhoud van de video die Francken deelde. Daarin haalt hij uit naar haatzaaiende collega’s en media. “Ik heb jonge kinderen, dit is er zwaar over”, aldus Francken in zijn videoboodschap. “Men creëert haat, men beeldt mij af als nazisoldaat met het getrokken geweer, zoals Groen heeft gedaan, de jongeren van Groen en Ecolo. En dat gaat dan maar door en die denken dat ze zich alles mogen permitteren. Ze zaaien haat op die manier. En dan krijg je mensen die gek zijn en hele gekke dingen doen”, aldus Francken.

De voormalige staatssecretaris zegt dat hij op zijn kabinet ook al bommeldingen en poederbrieven kreeg. “Maar nog nooit thuis. Ik hoop dat dit een eenmalig feit is. Het is oudejaar (...), prettig is dit absoluut niet. Het feit dat mensen zo ver durven gaan toont aan dat er iets grondig mis is. Ik kan alleen hopen dat sommige collega’s, media, dokters en anderen eens heel diep nadenken over waar ze mee bezig zijn.”

“Straks mogen we niks meer zeggen?”

Die uithaal komt Francken op kritiek te staan. De arts Marc Van Ranst, die op sociale media regelmatig in de clinch gaat met Francken, noemt die laatste boodschap "laffe intimidatie die niet de minste indruk maakt". In dezelfde tweet benadrukt Van Ranst ook dat poederbrieven "laf en ongehoord" zijn.

Ook Dyab Abou Jajah uit kritiek op Franckens video. "Dus volgens Theo Francken zijn de mensen die zijn onmenselijk beleid bekritiseren verantwoordelijk voor het feit dat hij poederbrief heeft ontvangen. Straks mogen we niks meer zeggen omdat er gekke mensen met domme ideeën rond lopen?", schrijft hij. "Los hiervan vind ik dit erg voor zijn familie.”

Vertommen35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Valk

  Wanneer men op de man moet spelen wil dit zeggen dat er weinig kan opgemerkt worden over het beleid.

 • Norbert Bauwens

  Blijkbaar zijn er veel Belgen die niet kunnen verdragen dat iemand zijn job doet zoals het hoort en die persoon dan moeten jennen of uitschelden. Je hebt die in de firma en dus ook in de politiek. Mentaliteit van hele kleine mensen is de reden dat Vlaanderen nooit een groot volk geweest is en nooit een groot volk zal worden. Spijtig.

 • freddie van aert

  hoop dat hij nooit meer in een regering komt heeft er een boeltje van gemaakt

 • benoni vanstaen

  Zo een daad is af te keuren, maar dat andere politici daar commentaar op geven. Ze zouden beter zijn beleid en zijn commentaar naar buiten toe, die hij voerde de afgelopen jaren, afkeuren en hem doen stoppen. Maar ja populair zijn is iets anders dan iets doen dat daadkracht heeft, het merendeel van wat hij voorstelde werd naar de prullenmand verwezen door de Raad van State of door de Rechterlijke Macht, maar dat staat niet met grote koppen in de kranten.

 • hugo wouters

  BesteTheo, jouw succes steekt bij vele lafaards. Jij bent veruit de populairste politicus, recht voor de raap, waren er zo maar wat meer zoals jij. Succes moet je verdienen en dat is hier wel het geval.