Francken kop van Jut in Kamer: “Vandaag moet u, die ngo’s zo graag beschuldigt, erkennen dat de mensenhandelaars in uw partij zitten”

Francken vandaag in de Kamer naast partijgenoot en ex-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
BELGA Francken vandaag in de Kamer naast partijgenoot en ex-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
In de plenaire vergadering van de Kamer werden deze namiddag heel wat kritische vragen gesteld over de zaak rond de humanitaire visa, waarvoor Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam duizenden euro's zou hebben gevraagd. Vooral ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lag onder vuur. Het is op zijn kabinet dat de visa werden goedgekeurd nadat Kucam de lijsten met personen doorgaf.

Premier Charles Michel (MR) en Franckens opvolger Maggie De Block (Open Vld) kregen vragen van zowat alle fracties in het parlement, behalve van N-VA zelf. Francken zat deze namiddag als gewoon Kamerlid achteraan het halfrond.

Toch kreeg hij vanuit zowel de meerderheid als de oppositie heel wat kritiek over zich heen. Verschillende partijen vragen meer duidelijkheid over wat er nu precies gebeurd is en wie wanneer wat wist op het kabinet van Francken. Vandaag zei de advocaat van Kucam dat zijn cliënt alle betrokkenheid ontkent en dat hij bovendien zelf informatie over verdachte geldstromen al in juli had gemeld aan Francken. 

Hoorzittingen

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael toonde zich voorstander van parlementaire hoorzittingen in de Commissie Binnenlandse Zaken. “Dat is een zaak van politieke verantwoordelijkheid. Hoorzittingen in de commissie Binnenlandse Zaken lijken me zeker aan de orde”, aldus Dewael. 

Francken samen met Melikan Kucam in een ondertussen verwijderd campagnefilmpje kop Kucams Facebookpagina.
N-VA Francken samen met Melikan Kucam in een ondertussen verwijderd campagnefilmpje kop Kucams Facebookpagina.

“Dit is een discretionaire bevoegdheid, waarbij de minister zelf beslist, maar er is ook de regel van de voorzichtigheid: men moet zich omringen met de nodige adviezen en men is dus geen keizer-koster”, klonk het. “Werken met tussenpersonen die lijstjes komen afgeven, dat is de negatie van het systeem op zich.”

Ook bij CD&V vielen er kritische geluiden te horen bij Nahima Lanjri. Volgens haar had de zaak vermeden kunnen worden: ““Ik ben nog niet vaak zo kwaad geweest. Want hoe vaak heb ik gevraagd om dit systeem transparanter te maken? Maar men wou liever vrijheid blijheid. Dit heeft nu geleid tot misbruiken”, zei ze. 

“Francken heeft de weg geplaveid naar willekeur en politiek cliëntelisme.” Vicepremier Kris Peeters zei in Villa Politica onomwonden dat “in het verleden ministers voor minder zijn opgestapt”. “Als de N-VA nog in de regering zat, was er hier toch een heel groot probleem.”

Lees ook: Stapte N-VA uit regering omdat visumaffaire dreigde uit te lekken?

‘In het verleden zijn ministers voor minder opgestapt’

CD&V-vicepremier Kris Peeters
Vicepremier Kris Peeters (CD&V) naast premier Michel in de Kamer vandaag.
EPA Vicepremier Kris Peeters (CD&V) naast premier Michel in de Kamer vandaag.

“Elke dag nieuwe bezwarende feiten”

Hetzelfde geluid was te horen bij Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt: “Het feit dat de N-VA de regering in december heeft verlaten, is de enige reden waarom Francken vandaag geen ontslag moet nemen. Elke dag duiken er nieuwe bezwarende feiten op. Vandaag moest Francken toegeven dat hij al van september of oktober op de hoogte was. Hij heeft niets gedaan, is niet naar de politie gestapt en heeft evenmin de opdracht gegeven dit tot op het bot te laten uitzoeken. U, die ngo’s zo graag beschuldigt van mensenhandel, moet erkennen dat de mensenhandelaars in uw eigen partij zitten.” 

“Streng maar rechtvaardig, hoe cynisch klinkt die N-VA-slogan vandaag?”, vroeg De Vriendt zich nog af.

Sp.a-Kamerlid Monica De Coninck benadrukte dat “verschillende mensen, in meerderheid en oppositie, daar jarenlang vragen over hebben gesteld”, maar dat Francken daar niet wilde op ingaan. “Het ergste is dat we niet weten aan wie die visa zijn uitgedeeld: aan uiterst kwetsbare mensen, of aan mensen met een dikke portemonnee en de juiste politieke relaties?”

Lees ook: Syrische Gemeenschap waarschuwde al in oktober voor visumfraude: “Belgisch parlementslid betrokken”

Wouter De Vriendt (Groen).
Photo News Wouter De Vriendt (Groen).

“Status van die mensen wordt niet ingetrokken”

Premier Michel en minister De Block reageerden in naam van de regering en spraken over “extreem ernstige en choquerende feiten”. Michel is naar eigen zeggen “verontwaardigd en boos”. De Block kondigde aan dat wie slachtoffer is geworden van de fraude, geen schrik moet hebben hun verblijfspapieren te verliezen. “De schade is groot, maar ik ga de status van de mensen die hebben betaald voor hun verblijf, niet intrekken. Zij zijn ook slachtoffer. Er is een zeker parfum van cliëntelisme. Mensen zijn mogelijk niet naar hier gekomen omwille van hun kwetsbaarheid, wel omwille van hun financiële mogelijkheden.”

De Block vindt niet dat het systeem van humanitaire visa nu op de schop moet. “Laat ons niet vergeten dat we de voorbije jaren heel veel mensen in nood geholpen hebben”, zegt ze. Maar volgens haar is het misgelopen na een operatie om christenen in Aleppo te helpen in 2016. “Die operatie is zover ik weet correct en met consulaire ondersteuning van Buitenlandse Zaken verlopen, maar we mogen niet blind zijn voor het feit dat het systeem kennelijk misbruikt is geweest in een latere fase”, zegt ze.

De Dienst Vreemdelingenzaken is op vraag van De Block bezig met een diepgaand onderzoek naar de zaak. Volgens de eerste - voorlopige - vaststellingen zouden er in 2018 humanitaire visa zijn uitgereikt aan ongeveer 600 mensen. In een 200-tal dossiers duikt de naam van Melikan Kucam op. De Block heeft de samenwerking met tussenpersonen bij haar aantreden meteen stopgezet, zei ze nog. “Hervestiging zal enkel nog mogelijk zijn via betrouwbare organisaties, in de eerste plaats het VN-vluchtelingenagentschap.” De minister heeft sinds haar aantreden twee humanitaire visa uitgereikt.

Minister Maggie De Block en premier Michel.
BELGA Minister Maggie De Block en premier Michel.142 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Staf Quisenaerts

  NVA is niet uit de regering gestapt, Michel heeft niet willen toegeven dat hij en zijn aanhangsels ronduit verkeerd waren met hun vriendjes !daardoor wist hij dat de NVA zou gaan !Als ze toegegeven hadden zoals de NVA meerdere keren hebben gedaan in de regeerperiode had dit niet gebeurd !

 • erik jagers

  Beste Gustaaf Van Bever, aandoenlijk hoe u hier Francken probeert te verdedigen! Maar, hij heeft de discretionaire bevoegdheid in deze, zonder hem, geen visa. Dit is gewoon cliëntelisme waarbij N-VA rekende op de stemmen van deze mensen. Kijk maar eens naar het aantal voorkeurstemmen dat Kucam N-VA aanleverde. Trouwens, Francken durfde zijn mond in de Kamer niet eens opendoen!

 • John Ulmer

  Dat men die visa niet gaan intrekken is ergens niet correct he. Want eigenlijk zegt men : als je een rijbewijs hebt gekocht ipv op wettelijke wijze hebt behaald, mag je dit behouden ????

 • gustaaf Van Bever

  Francken moest dit en moest dat maar......had men het hem minder lastig gemaakt , had hij misschien die tijd gebruikt om betere controle uit te oefenen. Hij is God niet en elke goede baas delegeert werk naar zijn medewerkers toch? Francken, je hebt, ondanks alle tegenwerking een mooi resultaat geboekt en kan met opgeheven hoofd lopen !!! ps nogthans ben ik geen NVA fan...

 • Jean-Pierre Vega

  Francken is toch de man die met een vergrootglas elk dossier v naturalisatie of verblijf doorneemt, zo hoort h volgens de N-VA. Dan weten ze zeker al maanden van deze misbruiken. Het wordt steeds duidelijker dat de uitstap uit de regering er gekomen is om het ontslag van hun boegbeeld Francken te vermijden.