Francken kondigt extra controles aan in treinen en stations na incidenten

PHOTO NEWS
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kondigt meer controles aan in treinen en stations, in samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken. Het initiatief komt er na enkele recente incidenten op het spoor.

Vorige week getuigde een treinbegeleider over zware agressie op een trein tussen het Waalse Ottignies en Brussel. Die lijn staat bij veel treinbegeleiders en -bestuurders bekend als incidentrijk. Francken stelt nu voor meer controles te organiseren.

"Er zijn de laatste maanden heel wat incidenten van agressie geweest, ook vaak met mensen zonder verblijfspapieren blijkbaar. We hebben daarom overleg gepleegd met de mensen van de spoorwegpolitie en de NMBS, en er komen de komende weken heel intensieve acties op de grote lijnen", zegt de staatssecretaris aan de VRT.

De Dienst Vreemdelingenzaken zal de veiligheidsagenten die de controles uitvoeren, begeleiden. "We zullen identiteitscontroles doen van mensen zonder verblijfsrecht om hen op te sluiten en terug te sturen naar hun thuisland", klinkt het.

De staatssecretaris wil zo een "signaal geven dat dit niet meer getolereerd wordt en dat het spoorwegpersoneel met rust moet worden gelaten."
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Meeues

  Theo is eigenlijk wel goed bezig . Iedereen denkt het hij doet het kijk eens naar het grotere beeld

 • JAN krommentak

  Dat heeft hij mooi opgelost door illegalen als zondebok te gebruiken maar wij weten beter !

 • Mia Verhulst

  15 jaar geleden werkte ik als treinbegeleider en toen was dit probleem er ook al. Maar nooit hebben ze er iets aan gedaan... Men oogst nu wat met gezaaid heeft...

 • ben strauven

  Goed zo maar effectief terugsturen naar hun land zal er niet bij zijn. Vodje papier dat ze land moeten verlaten maar blijven gewoon plakken en voor overlast zorgen. Dweilen met de kraan open.

 • Els Vervoort

  De deuren van de zoo staan open, en daar gaan wij als klein land niks kunnen aan doen. Leef ermee.