Francken: “Het is aan Michel om oplossing te vinden over VN-migratiepact”

MR voert de forcing: “Wij gaan dat pact tekenen”

Premier Charles Michel.
REUTERS Premier Charles Michel.
Premier Charles Michel (MR) blijft het VN-migratiepact voluit steunen en zal het ondertekenen, desnoods gaat hij zelf naar Marrakesh. Dat berichten verschillende media vandaag. De premier zet door, ondanks het feit dat N-VA de tekst als “zeer problematisch” bestempelt. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat Michel een oplossing moet vinden.

"De premier stelt zich onbuigzaam op." Bronnen binnen de regering klinken formeel, schrijft De Standaard. Michel beschouwt het migratiepact van de Verenigde Naties als een goede tekst en vindt dat internationale verdragen gerespecteerd moeten worden. Daarom blijft België het akkoord onverminderd steunen, wat ook de mening van de N-VA mag zijn. Naar verluidt maakte de premier zijn standpunt erg duidelijk aan zijn coalitiepartners. 

Volgens Le Soir is Michel woedend over het feit dat de N-VA de tekst gisteren “zeer problematisch” noemde en is de premier zelfs “klaar voor een crisis met N-VA”. “De regering gaat het pact ondertekenen”, zegt ook David Clarinval, de Kamerfractieleider van de MR. “We weten dat de N-VA wroeging heeft, maar dat probleem zal ze intern moeten oplossen. Op ons niveau, zullen wij tekenen. België zal zich op dit vlak dapper tonen”, klonk het tijdens een interview op Bel RTL.

Volgens Clarinval, een partijgenoot van Michel, is de MR bereid tot het uiterste te gaan. “Als ik in eigen naam mag spreken, denk ik dat de N-VA voor zichzelf heeft uitgemaakt dat ze de druk moet opvoeren om haar rechterflank af te dekken. Dit is duidelijk een electorale strategie.”

Michel zelf naar Marrakesh?

Michel wil dus absoluut het diplomatieke proces en de uitkomst van de onderhandelingen respecteren. De eerste minister vertelde eind september tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat België de tekst tekent. Hij komt daar niet ­op terug. De premier wil expliciet tegenspreken dat hij zijn mening onder druk van de Oostenrijkse FPÖ - de extreemrechtse coalitiepartner die kanselier Sebastian Kurz tot een ommezwaai dwong - bijstelt.

De premier koestert plannen om zelf naar Marrakesh af te zakken, waar de tekst wordt bekrachtigd. Daarmee legt hij critici het zwijgen op die vinden dat hij naar de pijpen van de N-VA danst. "Theo Fran­cken? De staatssecretaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen", zegt een hoge regeringsbron.

"Staan alleen in regering, maar niet in Europa”

Gevraagd naar een reactie, verwijst het kabinet van Francken naar de mededeling die de N-VA gisteren verspreidde. Daarin zegt de partij dat de tekst van het pact “ingaat tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid”. De N-VA maakt zich ook “grote zorgen over de mogelijk juridische implicaties”. Die bezwaren wil de N-VA ook binnen de regering bespreken. 

‘Theo Fran­cken? De staatssecretaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen’

Bron binnen regering

Bij zijn aankomst aan de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer ontkende Francken formeel dat hij of zijn partij in het verleden geen opmerkingen hadden bij de tekst.

De staatssecretaris wees erop dat de draft van het migratiepact vorig jaar werd opgesteld na een informele vergadering van de bevoegde EU-ministers in Sofia. “Daar heb ik mij als een van de eersten kritisch uitgelaten over de uitgangspunten. De onderhandelingen werden door de Europese Commissie gevoerd, maar dat kon niet langer toen Hongarije liet weten niet meer mee te doen. Het mandaat werd door doorgegeven aan Oostenrijk als voorzitter van de EU. “Toen heb ik opnieuw heel wat opmerkingen gemaakt”, stelde de staatssecretaris. Nu ook Oostenrijk heeft afgehaakt, moeten alle regeringen hun standpunt bepalen, vervolgde de N-VA’er.

“Nog heel wat inhoudelijke discussiepunten”

Ook premier Michel moet nu een oplossing vinden. Volgens Francken zijn er nog heel wat inhoudelijke discussiepunten zoals het onderscheid tussen legale en illegale vluchtelingen, de klimaatvluchtelingen of de gezinshereniging.  De staatssecretaris stelde dat de N-VA weliswaar in de regering alleen staat, “maar niet in Europa”.

In zijn ogen levert het VN-pact problemen op, onder meer omdat twee van de drie regio’s die migranten opvangen - de Verenigde Staten en Australië - de tekst niet steunen. De derde regio is Europa. Het staat volgens Francken vast dat Hongarije, Oostenrijk, Estland, Tsjechië en nog een aantal landen niet meedoen. “Men moet dus naar het mondiale plaatje kijken.”

De N-VA’er benadrukte voorts dat hij niet gekant is tegen samenwerking tussen staten inzake migratiebeleid. Hij verwees daarvoor naar de bilaterale akkoorden die hij getekend heeft met verschillende Afrikaanse landen om de repatriëring van mensen die illegaal in België verblijven te vergemakkelijken. “Geen enkele staatssecretaris heeft zo veel samenwerkingsakkoorden met andere landen afgesloten dan ik”, klopte Francken zich op de borst.

“Tekst goedkeuren, zou problematisch zijn”

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaf de boodschap mee dat er nog gesproken zal worden in de regering. “De tekst goedkeuren zou problematisch zijn. Maar ik reken erop dat we met een visie op migratie naar buiten kunnen komen waar wij ons als partij achter kunnen scharen.” Jambon geeft de regering tot 10 december, wanneer de top in Marrakesh van start gaat, de tijd om een eensgezind standpunt te vinden. 

Het kabinet van premier Michel onthoudt zich van elke vorm van commentaar op de laatste berichtgeving.

Charles Michel en Theo Francken in de Kamer.
Photo News Charles Michel en Theo Francken in de Kamer.

Tussenkomst parlement

Ecolo-Groen en cdH hebben in de Kamer voorstellen van resolutie ingediend waarin de regering gevraagd wordt om het VN-migratepact te ondertekenen. Ze zullen donderdag in de plenaire vergadering de hoogdringendheid vragen zodat de teksten snel in commissie besproken kunnen worden.

“Het is tijd dat het parlement kan tussenkomen in dit dossier zodat België zich ondubbelzinnig uitspreekt voor het pact”, vindt Kamerlid Georges Dallemagne (cdH). Het voorstel van zijn fractie kreeg ook de steun van DéFI.
269 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Goris

  Op VRT NWS facebook is intussen 88% tegen ...

 • Leo Peeters

  Marc Baeyens zegt: '(...) N-VA met een gerust gemoed de toekomstige immigratiecatastrofe tegemoet zien. Zij heeft open en bloot gewaarschuwd maar de trado-partijen wilden niet luisteren.' -- Is dat een grap? Het VB waarschuwt al 30 jaar voor deze immigratiecatastrofe, en o.a. wie heeft sinds haar bestaan het VB daarvoor verketterd voor al wat lelijk is? Precies, de N-VA.

 • diane daenen

  Wij willen een deftig pensioen en jarenlange arbeid als Belg..stop met gratis uitdelen aan mensen die hier nooit iets hebben bijgedragen aub!

 • Jan Van Rompaey

  NVA zal weeral knielen en duizenden stemmen verliezen.

 • Robert Van Damme

  Wordt stillaan tijd dat hier in Vlaanderen een 'franse revolutie' uitbreekt... de ronddraaiende windmolenwieken zullen met de grotesk mee-ronddraaiende ooit-belgisch-politici een héél fraai beeld opleveren!