Francken geeft 5 Tsjetsjeense homovluchtelingen humanitair visum

Photo News
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft vijf Tsjetsjeense vluchtelingen een humanitair visum gegeven. Ze riskeerden in eigen land vervolgd te worden vanwege hun seksuele geaardheid. Dat schrijven De Morgen en de kranten van Sudpresse vandaag.

De mannen kregen van de Belgische ambassade in Moskou een humanitair visum waarmee ze op eigen kracht konden doorreizen naar België. Ondertussen verblijven de vijf in ons land, zo bevestigt staatssecretaris Francken, die niet uitsluit dat er nog meer humanitaire visa uitgereikt kunnen worden.

Holebi's worden stelselmatig opgepakt, mishandeld en zelfs vermoord in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. "Volgens de laatste rapporten is de situatie nog altijd erg gevaarlijk", zegt Jeroen Borghs van de holebi- en transgenderkoepel Çavaria. De organisatie werkte samen met het kabinet-Francken en enkele plaatselijke organisaties om de Tsjetsjenen naar hier te halen. "We zijn blij dat België meewerkt om hun veiligheid te garanderen."

België is een van de eerste landen die ingaat op de internationale vraag om Tsjetsjeense holebi's op te vangen, na onder meer Litouwen.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Claessens

  Puike actie van TF!

 • Murto Duyke

  Is dat zijn humane zijde,...? Of een verkiezingsstunt,...? Levensgevaar voor geaardheid kan,.... Al de rest niet,......,of is het soms omdat het geen moslims zijn Mr. Francken?

 • Christine Laevers

  Ik sta er wel achter als die mannen echte homo's zijn. Vroeg of laat komt dat toch uit. Hier kunnen ze zoals iemand zei ook ineengeslagen worden, maar niet door de autoriteiten. Dat is wel een wereld van verschil.

 • diane colman

  Het komt bij mij over als een mokerslag.... en het is een straatje zonder einde. Dus nu nog een instroom van homo's die op ons kosten komen leven.

 • dirk caels

  Homo's met een andere nationaliteit wel, gewone mensen die gevaar lopen niet. Komen er verkiezingen aan Theo, of schuilt er een ander kantje in de beslissing?