Francken: "EU moet geldstroom voor toetreding Turkije droogleggen”

Theo Francken.
BELGA Theo Francken.
Europa moet de geldstroom voor het toetredingsproces van Turkije droogleggen. Dat zegt Kamerlid Theo Francken. De N-VA’er vertegenwoordigt ons land momenteel op de bijeenkomst van het NAVO-parlement.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Parlementaire Assemblee van de NAVO buigt zich momenteel in Londen onder meer over de situatie in Syrië, waar Turkije de Koerdische strijders bombardeert. "Ik heb de Turkse vertegenwoordiger hier al ondervraagd over het dreigement van president Erdogan om miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen", zegt Francken. "Ik heb hem gezegd dat dat geen taal is van een bondgenoot, maar van een vijand. Hij nuanceerde de uitspraak van Erdogan. Ze zou niet letterlijk te nemen zijn.”

Volgens Francken komt er wel degelijk een veiligheidsprobleem op ons af. Volgens de Koerden zijn er immers al familieleden van IS-strijders in geslaagd om uit een kamp voor ontheemden te vluchten in het noorden van Syrië. "Het gaat dan misschien maar om vrouwen van Syriëstrijders, maar we hebben al gezien dat die ook in staat zijn om aanslagen te plegen", zegt hij. In België moet er volgens de N-VA'er zo snel mogelijke een nieuwe dreigingsanalyse komen.

In Europa wil het Kamerlid ijveren voor een stopzetting van de toetredingsprocedure van Turkije. "Daarvoor wordt elk jaar 600 miljoen euro uitgetrokken. Daar werd vorig jaar al 66 miljoen van bevroren, maar de geldstroom moet volledig worden stopgezet. Turkije zal toch nooit kunnen toetreden.”
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emile De Smedt

  Het is meer dan normaal dat wie aansluiten wilbij club,verbond,lidgeld op tafel legt en zich houd aan de regels.Blijkbaar is voor Turken regel zoals bij voetbal.Club betaald dik en krijgt stank voor dank.

 • Dan Midden

  EU heeft 100 miljoen geschonken aan Ford om er de transit te gaan maken. Dit was de doodsteek voor Ford Genk aangezien enkel de mondeo te weinig werk was. Waarom hoor ik Kitir niet mee op de kar springen om te eisen dat de ford fabriek terug naar Genk moet komen? Haar ABVV heeft die 100 miljoen mee goedgekeurd via Mia de Vits die toen europarlementarier was. Of zijn de jobs in Belgie voor haar ondergeschikt aan jobs in Turkije?

 • Pat Debal

  Francken draait weer rond de pot en het is niet moeilijk waarom omdat hij er zelf bij betrokken is en schuift het graag terug op wat anders

 • Marc Baeyens

  Mooi dat Jambon in Vlaanderen het voortouw al heeft genomen. Dictators, in alle landen, moeten worden bestrijden. Maar op dit vlak werkt de EU te dikwijls met twee maten twee gewichten. / N-VA neemt de voortrekkersrol op zich om op te treden tegen dictators. Van establishment-partijen moeten we niet veel verwachten, ook niet in België. Tenzij natuurlijk als het te laat is en er duizenden doden zijn gevallen.

 • Dirk Corten

  Geld terugvorderen van het VK... maar geld geven aan de Turken... geen reactie van Europa over de rechtszaak tegen de Catalaanse ministers... Juncker keek de andere kant op en trok nog een flesje open!