Francken en Jambon plannen groot nationaal administratief centrum voor transmigratie in Steenokkerzeel

Er komt één nationaal administratief centrum voor transmigratie in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel, waar iedereen naartoe zal gebracht worden die via ons land illegaal op doortocht is naar het Verenigd Koninkrijk. Dat maken minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (rechts) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (links) vandaag bekend.
Photo News Er komt één nationaal administratief centrum voor transmigratie in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel, waar iedereen naartoe zal gebracht worden die via ons land illegaal op doortocht is naar het Verenigd Koninkrijk. Dat maken minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (rechts) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (links) vandaag bekend.
Er komt één nationaal administratief centrum voor transmigratie in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel, waar iedereen naartoe zal gebracht worden die via ons land illegaal op doortocht is naar het Verenigd Koninkrijk. Dat maken minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag bekend. De maatregel is onderdeel van een heel pakket maatregelen tegen transmigratie.

Het is de bedoeling dat alle personen die via België illegaal op doortocht zijn naar het Verenigd Koninkrijk, zullen worden overgebracht naar het nieuwe centrum, dat dus geïntegreerd wordt in het huidige gesloten centrum 127 bis. "In een eerste fase zal het gaan om groepen transmigranten die bij grotere acties worden aangetroffen. Maar het is de bedoeling dat op korte termijn alle transmigranten die - waar dan ook in het land - door lokale of federale politie worden opgepakt hiernaartoe worden gebracht", klinkt het op het kabinet-Jambon.

Ontlasting lokale politiezones

In het centrum zal de federale politie dossiers administratief afhandelen. Ze kunnen er vingerafdrukken afnemen of opzoekingen in databanken uitvoeren. Maar de betrokken personen zullen er ook opgesloten kunnen worden in afwachting van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Dit zal de lokale politiezones substantieel ontlasten", klinkt het. De federale politie zet extra politievoertuigen in, het leger zorgt dagelijks zelfs voor een bus.

Verdubbeling capaciteit gesloten centra

De maatregel maakt deel uit van een heel pakket maatregelen dat Jambon en Francken vandaag voorstellen. Zo wordt op korte termijn ook voorzien in de verdubbeling van de capaciteit in gesloten centra, specifiek voor personen die illegaal op doortocht zijn, van 70 naar 160 plaatsen. Op de middellange termijn is het de bedoeling dat Francken bijkomende capaciteit creëert via een plan waar hij nog mee naar de regering zal trekken. Vanuit die gesloten centra wordt de terugkeer georganiseerd naar het thuisland of naar het eerste land van binnenkomst in Europa.

Daarnaast komen er intensievere politiecontroles op de reisroutes van de zogenoemde transit-illegalen.

De 9 actiepunten:

• In gesloten centra wordt het aantal plaatsen voor transmigranten opgetrokken van 70 naar 160.

• Intensievere controles op snelwegparkings, in stations, ...

• Er komt één nationaal administratief centrum voor transmigratie in Steenokkerzeel.

• Jambon zal toenadering zoeken met Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

• Verdere focus op ontmaskering en ontmanteling smokkelbendes via gerechtelijke onderzoeken.

• Haven van Zeebrugge moet beter beveiligd worden.

• Intensiever samenwerken met Groot-Brittannië.

• Meer beveiliging op snelwegparkings.

• Meer en intensievere ontradingscampagnes naar potentiële slachtoffers van mensensmokkel om naar ons land te komen.

Ontradingsbeleid

Deze week nog wordt een socialemediacampagne gelanceerd die zich richt op transmigranten en migranten zonder wettig verblijf die zich al in België bevinden en naar het Verenigd Koninkrijk willen gaan, en naar migranten zonder wettig verblijf in transitlanden of hotspots die op weg zijn naar het VK. In oktober of november zou de regering dan moeten overgaan tot een structureel proactief digitaal ontradingsbeleid.

"Positief"

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé is tevreden met het actieplan, meldt hij. "Vanuit West-Vlaanderen pleiten we al langer voor een afhandelingscentrum. Dat komt er nu, in Steenokkerzeel, dus dat is alleszins positief, al is het even afwachten hoe het praktisch zal geïmplementeerd worden", klinkt het. "Maar het is zeker belangrijk om de lokale politie wat te ontlasten. Bovendien, wie naar Steenokkerzeel zal gebracht worden zal niet na twee dagen opnieuw opduiken aan de kust." Vaak was het dweilen met de kraan open bij de lokale zones.

De gouverneurs krijgen ook een coördinerende functie om acties op het getouw te zetten. "Het is belangrijk dat we een tandem kunnen vormen met de bestuurlijke directeur-coördinator (DirCo) om zo de lokale en federale acties op elkaar af te stemmen. Alles valt of staat wel met de mankracht", aldus de gouverneur, die hoopt dat de lokale zones genoeg bijstand zullen krijgen van de federale ordediensten.
198 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Annie Vandeputte

  Allemaal goed en wel.. krijgen wij dan belastingvermindering van Francken en Jambon op de hoeveelheid dat ze binnenlaten..of gaan we nog meer verzuipen

 • simon ashworth

  waarom moeten de Britten betalen? Het zijn de andere Europese landen zoals België die gekozen hebben de binnengrenzen af te schaffen. Zo kunnen de illegalen zonder problemen doorreizen naar België. Het is net omdat de buitengrenzen ook niet dicht zijn dat de VK geweigerd heeft toe te treden tot de Schengen zone.

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, dan zal u Francken wel heel dankbaar zijn dat hij 1835 extra asielzoekers naar hier haalde. Denk daar maar eens over na. Misschien als ex CD&V kiezer ook eens nadenken over de vele voorakkoorden tussen N(V)-Blabla en CD&V.

 • Jeroen Jansen

  70, en nu 160? Is dat een grap? Ik zou denken 10000 plaatsen. Waar betalen we anders belastingen voor.

 • diane daenen

  Ze hebben precies geld teveel, waar gaan ze al die miljarden gaan halen???