Francken boos op Demotte na gefavoriseerde tweet: "PS is het noorden kwijt"

Theo Francken.
PHOTO_NEWS Theo Francken.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is boos op Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap. Aanleiding is een tweet waarin Theo Francken wordt omschreven als "de primaat van Vlaams extreem-rechts". Die tweet was niet van Demotte zelf, maar de PS-politicus voegde hem wel toe aan zijn favorieten. "Ik vind dit geen niveau en een minister-president onwaardig", reageert Francken bij Belga. Demotte heeft zich ondertussen geëxcuseerd.

De bewuste tweet, ondertussen verwijderd, is van Claudine Lenoir. De volledige boodschap daarin luidt: "Le primate de l'extrême droite flamande fait son malin... @FranckenTheo #HoubaHouba L'analyse socioéconomique de @demotterudy est juste!".

De tweet werd verschillende keren geretweet en kreeg ook enkele 'sterretjes' (toegevoegd aan favorieten), onder meer van de minister-president van de Franse Gemeenschap, Rudy Demotte.

Dat is bij N-VA-staatssecretaris Francken in het verkeerde keelgat geschoten. "De minister-president van de Franse Gemeenschap favoriseert een tweet waarbij ik word uitgemaakt voor een Vlaamse extreemrechtse aap. Wat 'n niveau", twitterde Francken. In een reactie aan Belga voegt Francken toe dat hij dit een minister-president "onwaardig" vindt. "De PS is het noorden kwijt", aldus nog Francken. Ook voor N-VA-Kamerfractieleider Hendrik Vuye kan de zaak niet door de beugel: "Quel niveau!", zo tweette hij.

Enige tijd later reageerde Demotte zelf op de hetze. "Erreur de manipulation. Sorry @FranckenTheo", liet de minister-president weten. Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij de auteur van de oorspronkelijke tweet, Claudine Lenoir. "Dit is wel de laatste keer dat ik het opneem voor de PS", zo klonk het scherp.

Lenoir blijft intussen achter haar oorspronkelijke boodschap staan. "Je persiste et signe des 2 mains", reageert ze op Twitter.

Demotte uitte vrijdag als burgemeester van Doornik zijn onvrede over de beslissing van de federale regering om 400 tot 700 asielzoekers op te vangen in de kazerne Sain-Jean in Doornik. De PS'er vreest een te grote concentratie vluchtelingen in zijn stad.