Francken blijft Soedanese identificatiemissie verdedigen, ook na "ontslag" ambassadeur

Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
photo_news Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft de veelbesproken identificatiemissie voor Soedanese vluchtelingen verdedigen die onder zijn bestuur werd opgezet, ook nu er berichten opduiken dat de politieke onrust in Soedan tot het ontslag van de Soedanese ambassadeur in ons land heeft geleid. Ambassadeur Motrif Siddiq Ali zette de identificatiemissie in 2017 in samenwerking met Francken op, maar moet volgens De Standaard nu opstappen omdat hij als een handlanger van de afgezette president Omar al-Bashir wordt beschouwd.

In Soedan zijn er onderhandelingen aan de gang tussen de nieuwe Militaire Raad en de leiders van de oppositie. Deze laatsten hebben volgens de krant om de onmiddellijke terugroeping gevraagd van de handlangers van Al-Bashir. Onder hen dus ook Motrif Siddiq Ali, de ambassadeur in België die ook verantwoordelijk is voor de relaties met de Europese Unie. De voormalige onderdirecteur van de Soedanese buitenlandse inlichtingendiensten zou al enkele dagen geleden teruggeroepen zijn en is "ondertussen waarschijnlijk ontslagen".

Gevraagd of een en ander de identificatiemissie in een ander daglicht plaatst, zegt Francken dat Siddiq Ali officieel ambassadeur was en dat zijn adelbrieven goedgekeurd waren door Buitenlandse Zaken en de koning. "Daar heeft een staatssecretaris voor Asiel en Migratie niets mee te maken."

Over de missie zelf, zegt Francken dat zonder identificatie niemand kan worden teruggestuurd. "Dat je daarvoor moet samenwerken met ambassades van dictaturen is in heel Europa zo. Zowat elk Europees land repatrieerde naar Soedan en werkt dus samen met de betrokken ambassade."

De identificatiemissie was destijds niet onbesproken omdat er aanwijzingen waren dat die ambtenaren verbonden waren aan de Soedanese inlichtingendiensten. Toen geopperd werd dat enkele teruggestuurde Soedanezen gefolterd waren bij hun terugkeer, mondde de zaak uit in een heuse crisis voor Francken, maar van echte folteringen werd geen doorslaggevend bewijs gevonden. "Van die Soedan-zaak is ook gebleken dat niet alles waar was", besluit Francken nu.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elfrida Warmoes

  Migratiepact, asielquota, Kucam, zijn plagiaat in zijn boek, nu dit weer. En die blijft maar voort kwaken, haal die Duracell er aub eens uit !

 • Ivan Versele

  Supere Theo waarom horen we niks van je Mechelse vriend? Ook stil tot na de verkiezingen zeker....Raar allemaal, dat we als kiezers daar niks van horen en toch hebben we recht op informatie!

 • Gilbert Vermeersch

  Maggie ziet dat anders, zij werkt enkel met de VN aanbevelingen en zal dus nooit in de problemen komen maar heeft al 90 miljoen extra uitgegeven. T. Francken graag terug op migratie.

 • Gino Denil

  Als je in het verkeerde denkkader zit begrijp je toch nooit wat je verkeerd deed. Dat is ook zo bij leden van andere sektes.

 • Jef Lois

  Franxken maak nu eindelijk eens bekend hoeveel vluchtelingen jij binnen gelaten hebt op 4 jaar hypocriet! 500.000 en dan nog te zwijgen over de verkochte visa waar je ook over het aantal gelogen hebt. En hoeveel heb je er terug gestuurd maak ekend man of anders zwijg met jleugens