Francken: "Alle beroepen tegen strengere vreemdelingenwet zijn door Grondwettelijk Hof verworpen”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Photo News Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Het Grondwettelijk Hof heeft alle beroepen ingediend tegen de verstrenging van de vreemdelingenwet verworpen. Dat meldt oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op sociale media.

De verstrenging van de wet werd begin 2017 gestemd. Zeventig organisaties waaronder vakbonden ACV en ABBV en prominenten uit de cultuursector ondertekenden achteraf mee een open brief waarin gesteld werd dat door de wet een aantal basisrechten in het gedrang dreigen te komen. Volgens de ondertekenaars degradeerde de wet niet-Belgen tot tweederangsburgers.

Francken meldt dat zijn wetgeving geheel conform is met internationaal en Europees recht. “Het is dus wel degelijk mogelijk om vreemdelingen (niet-Belgen) die in België geboren zijn of voor hun 12 jaar zijn toegekomen, hun verblijf in te trekken en terug te sturen naar hun land van nationaliteit”, aldus het N-VA-kopstuk.

Onder meer Kati Verstrepen van de Liga voor de Mensenrechten, “opengrenzenactivist” Alexis Deswaef en de Orde van Franstalige (advocaten-)balies hadden beroep aangetekend bij het Grondwettelijk Hof. “Wat een overwinning”, luidt het nog.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  In ander artikelen staat dat het over terroristen en zware criminelen gaat. Niet over andere vreemdelingen of asielzoekers. Blijft verder het probleem dat andere landen geen terroristen of zware criminelen willen terug nemen.

 • paelinck carine

  Hilarisch, hij pocht dat het zijn overwinning is, kotsmisselijk wordt je van die vent, moet je daarom de regering verlaten en zo veel show verkopen over een pact waar Nva in feite niets mee deed maar wel onderhandelde en het dan misbruikte ? Zo kennen we hen dan wel weer. En Cd&V en Vld die hadden er niets mee te maken ? Zonder hen was er helemaal géén wet.

 • Jan Hevert

  Luc Janssens: het is niet omdat er in absolute aantallen veel binnenkomen, dat je er procentueel meer moet goedkeuren; eerder integendeel! Bovendien waren er in 1999 nog meer aanvragen.

 • Alex Van der Beke

  Oef ! Hopelijk komt er nog een verstrenging, want het gaat helemaal niet de goede kant uit met onze samenleving. En duidt toch ook eens de financiële belangen van die organisaties en prominenten die beroep aantekenden. Velen spinnen gouden garen met de migratieproblematiek.

 • Derek Beuckelaers

  70 organisaties en prominenten, waaronder velen afhankelijk van het geld van een ander voelden zich genoodzaakt hiertegen in te gaan?