Fout in telling rechtgezet, geen nieuwe verkiezingen in Ham

Dirk De Vis (rechts) is tevreden met de rechtzetting.
TVL Dirk De Vis (rechts) is tevreden met de rechtzetting.
In de officiële cijfers van de stemmen in het kanton Beringen, is er wel degelijk iets misgelopen bij de verdeling van de voorkeurstemmen per gemeente. Daardoor had de burgemeester van Ham wel degelijk meer dan de 42 stemmen in zijn gemeente. "Die fout is nu rechtgezet, en daar laat ik het dan ook bij", zegt burgemeester Dirk De Vis, die ermee dreigde nieuwe verkiezingen te vragen als er geen duidelijkheid zou komen.

Bizar in de officiële uitslagen van vorige zondag: Dirk De Vis, burgemeester van Ham, zou in zijn eigen gemeente slechts 42 voorkeurstemmen gekregen hebben. Hij vroeg opheldering en wou zelfs nieuwe verkiezingen als de vergissing of fraude niet aan het licht zou komen. Dat is nu gebeurd. "Het is zo dat mijn stemmen per kanton correct waren (1.109), maar er iets is foutgelopen bij de verdeling daarvan over de diverse gemeenten van het kanton", legt De Vis uit. "Daardoor stond er foutief in de officiële statistieken dat ik maar 42 stemmen in Ham zou behaald hebben." Dat is nu rechtgezet naar 526, waarmee De Vis op de Vlaamse CD&V-lijst alleen lijsttrekker Jo Vandeurzen moet laten voorgaan.

"Hiermee is voor mij de kous af", aldus nog de burgemeester. "Er zullen dus geen nieuwe verkiezingen komen. Al blijft het belangrijk om te zorgen dat alle tellingen waterdicht verlopen. De vrederechter heeft me zonet nog hierover gebeld, en deelt mijn mening dat zoiets niet meer mag gebeuren."