Fourniret wil verklaring voorlezen bij begin proces

UNKNOWN

Michel Fourniret, die vanaf morgen terechtstaat voor het assisenhof van de Ardennen, wil een verklaring afleggen bij de opening van het proces. Fourniret acht het nog altijd mogelijk dat hij niet vrijwillig naar de latere zittingen zal komen, maar de voorzitter heeft nu al laten weten dat hij de beschuldigde zal dwingen te verschijnen, zoals de Franse strafwet voorziet.

"In goede vorm"
"De eerste dagen zal Michel Fourniret er zijn. Vervolgens is hij niet van plan spontaan naar de rechtszaal te komen, maar hij kan daartoe verplicht worden", aldus meester Thierry Bourbouze, een van de drie advocaten van de vermoedelijke seriemoordenaar. De strafwet laat de voorzitter toe de aanwezigheid van een beschuldigde noodgedwongen op te leggen. Hij of zij kan echter niet verplicht worden zich uit te drukken.

"Gisteren was hij duidelijk in goede vorm en was hij in een goeie stemming. Hij is nog steeds even tevreden over zichzelf", stelde de advocaat, die zijn client gisteren in de gevangenis nog een bezoek bracht.

Tekst voorlezen
Fourniret wil bij de start van het proces een tekst voorlezen van een dertigtal minuten. "Het principe is aanvaard door de voorzitter", zei meester Bourbouze. Het voorlezen van de tekst van Fourniret zou morgen kunnen gebeuren. Dan wordt de jury samengesteld en worden de burgerlijke partijen geregistreerd. Of overmorgen, wanneer de akte van beschuldiging wordt voorgelezen. "Alles zal afhangen van het tijdschema van het hof", preciseerde de raadsman.

Kritiek
In de tekst zou Fourniret het hebben over de psychiatrische deskundigenonderzoeken en kritiek formuleren op het onderzoek, zei meester Bourbouze. Meester Philippe Jumelin, een andere advocaat van Fourniret, benadrukte dat zijn cliënt zich ook zal uitspreken over de rol die hij wil geven aan de advocaten die hem toegewezen zijn. Net zoals meester Bourbouze sluit hij niet uit dat Fourniret er uiteindelijk toch voor kiest zich uit te drukken op zijn proces. "Ik zie hem niet in de rol van een zwijgende", besloot meester Jumelin.

Belediging slachtoffers
Zondag stelde Marie-Noëlle Bouzet, de moeder van Elisabeth Brichet, een van de slachtoffers van Fourniret, dat de afwezigheid van Fourniret "een bijkomende belediging van de slachtoffers" zou zijn. De procureur van de republiek, die optreedt voor het openbaar ministerie tijdens het proces van Fourniret en Monique Olivier, staat erop dat Fourniret op de zittingen aanwezig zal zijn. "Ik wil dat hij deelneemt aan alle debatten. Dat is het minimum voor de families", zei hij. Hij benadrukte dat "het gedrag van Michel Fourniret onvoorspelbaar kan zijn" en dat hij zich ervoor hoedt zijn gedrag nu al te voorspellen. (belga/gb)

UNKNOWN