Fourniret noemt z'n vrouw romantische verschoppelinge

De tekst die Michel Fourniret geschreven heeft en die hij donderdag bij het begin van het proces had willen laten voorlezen voor het assisenhof, is meegedeeld aan de partijen. In de tekst, die door verschillende advocaten als "wartaal" omschreven wordt, ontlast Fourniret onder meer zijn vrouw die hij minachtend "een romantische verschoppelinge" noemt.

Opgerold
De tekst, die Belga kon raadplegen, was opgerold als een bul en dichtgebonden met een oranje lintje. Hij zou niet voor het assisenhof voorgelezen worden, maar werd door de voorzitter toegevoegd aan de debatten.

Twee meter lang
Het document is zowat twee meter lang en bestaat uit lange, hoogdravende en soms archaïsche zinnen. De inhoud is soms moeilijk te begrijpen en bevat doorhalingen.

Fourniret schrijft dat "Monique Olivier slechts een voorwerp was dat mijn gebrek aan scrupules voortdurend manipuleerde door een pervers spel dat erin bestond aan een arme romantische verschoppelinge te zeggen waarnaar ze snakte".

"Niemand komt hier ongeschonden uit"
In de inleiding schrijft Fourniret dat "niemand van de bij het proces betrokken personen er ongeschonden kan uitkomen. Het is tot hen dat ik me wil richten".

"Het is moeilijk het woord te nemen wanneer wat men te zeggen heeft niet mooier is dan de stilte", schrijft Fourniret. "Het recht om de stilte te bewaren is niet gegeven aan iemand die de beslissing moest nemen het proces te boycotten", vervolgt hij.

"Lippen op elkaar"
Eén zin, in hoofdletters, springt in het oog. Het gaat om de boodschap die Fourniret bij de start van het proces op een blad had geschreven: "Proces niet achter gesloten deuren, lippen op elkaar". De beschuldigde heeft het op verschillende plaatsen over "zijn recht om de stilte te bewaren".

Advocaten
Ook richt Fourniret zich tot zijn advocaten die hem toegewezen zijn en die zijn verdediging moeten blijven verzekeren. Hij vraagt hen zich terug te trekken. "Als wat jullie te zeggen hebben niet mooier is dan de stilte: zwijg dan", stelt hij in de brief.

De beschuldigde heeft het ten slotte over de verdwijningen van drie meisjes die hij gedood zou kunnen hebben: Johanna Parrish, Marie-Angèle Domece en Estelle Mouzin. Op 11 maart werd hij in verdenking gesteld voor de twee laatste zaken.

Wartaal
Volgens meester Didier Seban, de advocaat van de familie van Jeanne-Marie Desramault, een van de slachtoffers van Fourniret, gaat het om "zeven pagina's wartaal", waarin de beschuldigde zich voorstelt als een slachtoffer. (belga/eb)