Foto's ‘De Klaugmieren’ op Aalst Carnaval gaan de wereld rond

Het Britse 'BBC News', het Franse 'Le Monde', de Amerikaanse krant 'New York Daily News' en het Duitse ‘Der Spiegel' berichten over de Joodse karikaturen op Aalst Carnaval.
AFP - Getty Het Britse 'BBC News', het Franse 'Le Monde', de Amerikaanse krant 'New York Daily News' en het Duitse ‘Der Spiegel' berichten over de Joodse karikaturen op Aalst Carnaval.
Twee dagen na de zondagsstoet op Carnaval Aalst waar enkele carnavalisten verkleed gingen als orthodoxe Joden, gaat het nieuws stilaan de wereld rond. In Engelstalige media duiken vooral de foto's van losse groep Kalisjekloesjers op. 

Zij verkleedden zich als ‘klaugmieren’ en duwden een kleine praalwagen voort die een klaagmuur uitbeeldt. Een woordspeling op klaagmuur dus, mier betekent muur in het Aalsters. De Nederlandse openbare omroep NOS interpreteerde dat als ‘Joodse kakkerlakken’. Ook de BBC ziet de mieren als ‘vermin’, ‘ongedierte’.

“Ze zijn ons uit de context aan het trekken”, verklaarde een van de Kalisjekloesjers nog tijdens de stoet aan De Morgen nadat er foto’s op de site van The Jerusalem Post waren beland. De groep zegt totaal niet aan politiek te doen en verklaart er ook niet aan te kunnen doen dat de rest van de wereld geen Oilsjters verstaat. “We willen ons gewoon amuseren.”

Dat is ook wat Peter Van den Bossche van het kabinet van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) aan de BBC verklaarde. “Aalst Carnaval is net 200% niet-antisemitisch. De carnavalisten reageren zo op de controverse over vorig jaar en de Unesco-schrapping.” 

Het artikel over Aalst Carnaval staat bijna 24 uur na publicatie nog steeds prominent op de World-pagina van  BBC News, een nieuwssite met een miljoenenbereik van over de hele wereld. De teneur in andere EngelstaligeFranstalige en Duitstalige media is unaniem geheel afkeurend voor Aalst Carnaval.  De kranten en nieuwssites kunnen er niet bij dat zoiets 75 jaar na de Holocaust, mag en kan in Aalst.

Lees ook:  Burgemeester D’Haese met de dood bedreigd: “Kunnen we dan nu het vergrootglas opbergen, aub?”

Lees ook: ‘Klaugmieren’ winnen prijs: “Beste 0% politiek correct thema”

Lees ook: De Joodse journalist in Aalst: “Ik heb hier dingen gezien die niet uit te leggen zijn. Maar ik kom volgend jaar zeker terug”

Het artikel over Aalst Carnaval staat bijna 24 uur na publicatie nog steeds prominent op de World-pagina van BBC News.
BBC News Het artikel over Aalst Carnaval staat bijna 24 uur na publicatie nog steeds prominent op de World-pagina van BBC News.23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Herbots

  Wat zegt de nationale en de internationale pers dan van de carnavals optocht in Spanje? Ze willen het niet zien. maar van Aalst tonen ze elke dag de carnavals groepen die joden uitbeelden.

 • Tom Maes

  Ik voel me zwaar beledigd omdat de buitenlandse pers de moeite niet doet om dat Aalsters carnavalgrapje over die mieren vs. muren niet te willen begrijpen. Doordat ze dat, door onkunde, uit de context halen beledigen ze een hele stad, een heel volk.

 • Luc Moreels

  Waarom terug de joden opvoeren? Er zijn genoeg andere onderwerpen om mee te lachen. Ik vond het echt niet kunnen en het was echt niet grappig. Hopelijk hebben ze in Aalst volgend jaar betere inspiratie.

 • GERARD DE PELECIJN

  In feite komt het hierop neer dat de waarheid niet bestaat en alles maar tijdelijk wordt bepaald en de rest gaat dan de lucht in zoals bij een popverbranding!

 • Myrtle Marien

  Dit ganse verhaal is echt wel de afspiegeling in realiteit van de grap van de spookrijder. Hij ziet zichzelf niet als de verkeerde, maar al de anderen zijn aan het spookrijden. De wereld vindt de karikaturen in Aalst niet kunnen, maar van zichzelf vinden de Aalstenaars en hun pilarenbijters dat ze goed bezig zijn. Ik vrees dat Aalst carnaval gewoon zichzelf enorm aan het marginaliseren is. Gelukkig is het daar een marginaal gebied, en zal er dus veel volk en bier mee gemoeid blijven.