Forza-voorzitter reageert op 'chocomousse'-foto, ook video duikt op: "Geen racisme, we hadden ook bericht met Chinezen en rijstpap"

Geplande ontmoeting tussen Forza Ninove en N-VA afgelast: Facebookbericht kan D'haeseleer coalitie met N-VA kosten

© Bart Leye
"Vroeg op om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn. En het is niet van 't paksken zenne", schreef Forza Ninove-kopman Guy D'haeseleer vorig jaar boven een foto van een groep Afrikaanse kinderen die hij op Facebook plaatste. Dat bericht kan hem nu extra zuur opbreken. Maar volgens D'haeseleer zelf gaat het niet om racisme: "Het was een ludieke actie om een eetfestijn aan te kondigen", reageert hij bij VTM Nieuws. 

De kans dat N-VA in Ninove in een coalitie stapt met Forza Ninove is onbestaande, zei Bart De Wever gisterenavond tijdens het kopstukkendebat op Eén. "Walgelijk", noemde de N-VA-voorzitter het bericht. "De kans dat het na het zien van deze foto tot een coalitie komt, is sub zero."

D'haeseleer noemde het bericht vorig jaar een grappig bedoelde aankondiging van het Breughelfestijn van Forza, maar de andere partijen reageerden geschokt en vonden het provocerend. 

De bewuste Facebookpost van Guy D’haeseleer.
kos De bewuste Facebookpost van Guy D’haeseleer.

Ook een video

Ook bij VTM Nieuws herhaalt hij dat het slechts om een ludieke actie ging. “We hebben elk jaar een heel populair eetfestijn, waar duizenden mensen op afkomen en om dat een beetje te promoten wordt dat elk jaar op een ludieke manier gepromoot met vijf Facebookberichten”, zegt D’haeseleer. “Deze post was een van de vijf. Zo hadden we ook een foto met Chinezen op met als opschrift 'de rijstpap is ook al klaar'. Dan hadden we nog een post over de kip, waar we dan dioxinekippen op hadden gezet. Dit is gewoon een ludieke manier om het festijn te promoten.”

Forza Ninove deelde overigens naast de foto’s ook een “ludieke” video over hetzelfde onderwerp op YouTube. D’haeseleer wordt er onderbroken door een zwart geschminkte man die gebrekkig Nederlands spreekt. Bekijk hier een fragment uit die video:

“Geen racisme”

D’haeseleer benadrukt dat de posts absoluut niet racistisch bedoeld zijn. “Nu wordt die ene foto uitvergroot, wat ik beneden alle peil vind. Dat was helemaal niet racistisch bedoeld. Moest je ons bezig zien op ons Breugelfestijn, dan zou je zien dat er heel wat gekleurde mensen aanwezig zijn. Die zien de humor ervan in, maar de pers duidelijk niet.” Op Twitter spreekt de Forza-voorzitter van "framing". “Mensen die mij kennen, weten dat ik geen beetje racist ben. Ik heb ook Afrikaanse kiezers.”

Veertig procent

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever is het hoofdstuk in ieder geval dus afgesloten. D'haeseleer blijft er echter van overtuigd dat Forza Ninove en N-VA een goede coalitie kunnen vormen in Ninove. “Veertig procent van de mensen heeft gestemd voor een ander beleid. Als een oppositiepartij als ons zo’n score haalt, dan wijst dat erop dat er echt iets moet veranderen", benadrukt hij. 

"De Ninovieter is het beleid beu en er zijn niet veel mogelijkheden. Samen met N-VA hebben we zes jaar lang deze coalitie bestreden en onze bedoeling was om die coalitie naar huis te sturen. Dat is nu gebeurd. Ik ben ervan overtuigd dat als we deze uit de context gerukte Facebookberichten links laten liggen, we heel wat overeenkomsten zien en daar kunnen focussen", zegt D'haeseleer nog tegen VTM Nieuws. 

Guy D'haeseleer vierde met de Forza Ninove- aanhangers zondagavond zijn overwinning in Ninove.
Bas Bogaerts Guy D'haeseleer vierde met de Forza Ninove- aanhangers zondagavond zijn overwinning in Ninove.

Ontmoeting afgelast

De Forza-voorzitter noemt de controverse "een poging van de huidige coalitie om een samenwerking met Forza Ninove en N-VA onderuit te halen". "Maar ik ga er in ieder geval alles aan doen om dat niet te laten doorgaan op deze manier." 

D'haeseleer was van plan om vandaag samen te zitten met de N-VA, maar die ontmoeting gaat niet meer door. Dat wordt door beide partijen bevestigd. D'haeseleer wou bekijken of er "op inhoudelijk vlak overeenkomsten zijn", maar de lokale partijafdeling van N-VA heeft de afspraak afgezegd. De vraag of er dan zeker geen samenwerking komt, wil Karolien De Roose, nummer 2 op de N-VA-lijst, niet beantwoorden. “We gaan eerstdaags verduidelijken wat en hoe. Laat ons wat tijd.” 

Aan VRT NWS zegt D’haeseleer dat hij een persoonlijk gesprek heeft gevraagd met N-VA-voorzitter De Wever. “Ik wil mij zelfs verontschuldigen voor dat Facebookbericht, als dat moet”, zegt D’haeseleer. 
569 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Leo Peeters

  @Frank Laarmans, onwetendheid en vooroordelen, zijn aan jouw kant. Je citeert haast letterlijk mijn definitie over wat ik al heel mijn leven bestempel als racisme en dat ik hier al tientallen keren gepost heb: racisme is het geloof in inferieure en superieure rassen (geloof in inferieure culturen en godsdiensten staan daar los van). Ik ken persoonlijk niet één VB’er die dat krankzinnig geloof onderschrijft.

 • nicole nys

  Dat die mensen zichzelf altijd in de voet schieten met dergelijke aangebrande posts, zo dom.

 • Ignace De Graeve

  Forza Ninove heeft GEWONNEN ! Proficiat aan GUY en DE REST van zijn partij !!!

 • Claudia Van Den Block

  Helemaal eens met @Els Daneels. Hij snapt het gewoon niet. Neen, racisme is niet altijd kwetsend of kwaad bedoeld en toch is het racisme.

 • Frank Laarmans

  @ Leo Peeters en Catje Vandriesse Die onwetendheid. Zoek a.u.b. de definitie op. Racisme is dat je jezelf omdat je een bepaalde huidskleur hebt of omdat je van een bepaald ras bent, superieur/beter acht dan mensen van een ander ras. De rest is dikke onzin.