Ga naar de mobiele website
^ Top

Forse toename in aantal politieke misdrijven 'tegen de staat'

Justitieminister Koen Geens.
BELGA Justitieminister Koen Geens.
Er is nog nooit zo veel politiek geïnspireerde criminaliteit geweest in België. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ziet naast het moslimextremisme ook een toename van het anarchisme en extreemlinks geweld. Dat bericht De Tijd vandaag.

Vroeger werden in ons land amper mensen vervolgd voor 'misdrijven tegen de veiligheid van de staat'. Het gaat daarbij om het beramen van aanslagen tegen de koning of de regering, 'het opnemen van de wapens tegen België', taken uitvoeren voor buitenlandse legers, een oorlog tegen België aanmoedigen, burgers doen twijfelen aan hun trouw aan de Belgische staat, enzovoort.

Tien jaar geleden telde de politie zo amper 80 gevallen. In 2000 waren dat er zelfs maar 21. En meer recent, in 2013, waren dat er ook nog slechts 115. Maar vorig jaar stelde de politie liefst 487 misdrijven tegen de veiligheid van de staat vast. Het gros daarvan vond plaats in het Brusselse.

Islamitisch extremisme
"De sterke stijging heeft momenteel te maken met het islamitisch extremisme. Maar daarnaast blijven ook de anarchistische en extreemlinkse groeperingen actief in België. Dat uit zich in bedreigingen, materiële beschadigingen en verstoring van de openbare orde. Over het algemeen stijgt de door onze diensten waargenomen activiteit van die groeperingen. Potentiële doelwitten voor hen zijn de multinationals en de internationale instellingen op ons grondgebied, maar ook onze eigen ordediensten", antwoordt Geens op een parlementaire vraag van Kattrin Jadin (MR).

"Ook de geopolitieke crisissen in Syrië en Turkije dragen bij tot een toename van de spanning in België tussen Turkse nationalistische elementen en Koerdische militanten."

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Hilde Eykens

    Er zijn veel mensen in het belgenland komen wonen die hun niet laten doen door de politiek. Eigen schuld dikke bult.

  • Eddy EVDV

    Krindl, voor de wet moeten ze eerst een misdaad begaan voor ze kunnen vervolgd worden. En dan zijn er van die slimme advocaten. Een andere wet stemmen wordt ook tegengewerkt.

  • krindl

    als ge dat allemaal weet, het exact aantal….wat belet jullie dan om dit soort individu's definitief uit te wijzen….??? Wat ??? Stemmen ?? Geld ?? Verkiezingsangst ??? voor mij duidt dit op n soort egoïsme dat zelfs jullie leiders niet denken aan de veiligheid voor jullie nageslacht..dat wil al veel zeggen, niet ??? Geen ruggengraat, noppes !!

Meld een bug