Forse piek in asielaanvragen

17% meer dan maand voordien, 54% meer dan vorig jaar

Photo News
Het aantal asielaanvragen blijft pieken. In oktober klopten 2.750 mensen aan in ons land, ruim 400 meer dan in september. De Dienst Vreemdelingenzaken werkt de komende weekends door om de toevloed de baas te kunnen. "We zijn in crisismodus", zegt staatssecretaris Francken (N-VA).

De instroom zit stevig in de lift sinds juli. Een zomerse piek is niet ongewoon, maar de klim heeft zich ook in oktober verdergezet. Met 2.750 asielaanvragen - vooral ingediend door Syriërs en Palestijnen - is vorige maand een stijging van 17% genoteerd tegenover september. In vergelijking met oktober vorig jaar is er zelfs een toename van 54%. De cijfers alarmeren staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. "Wat in 2015 gebeurd is (meer dan 4.000 aanvragen per maand in de zomer en het najaar, red.), mag zich onder geen beding herhalen. We moeten snel maatregelen treffen om ons land minder aantrekkelijk te maken." Welke ingrepen hij precies voor ogen heeft, zegt hij er niet bij. Francken wil eerst groen licht krijgen van de regering. Wat de oorzaak is van de piek? De N-VA'er wijst onder meer naar de "lekke" Europese buitengrenzen. "Slechts 871 van de aanvragen van oktober werden in een andere lidstaat geregistreerd. Dat betekent dat heel veel mensen illegaal en onopgemerkt konden doorreizen." Ook het feit dat de Scandinavische landen hun grenzen beter zijn beginnen te bewaken, speelt wellicht een rol.

Door de piek is het bij de Dienst Vreemdelingenzaken alle hens aan dek. Daar wordt de komende weekends alvast voortgewerkt. Om iedereen onderdak te kunnen bieden, zijn de 1.500 bufferplaatsen in de bestaande opvangcentra vrijgegeven. De regering besliste in september al om de zeven centra langer open te houden.

Laks beleid

Het Vlaams Belang is niet verbaasd over de cijfers. “Dit is het resultaat van vier jaar laks asielbeleid”, reageert Kamerlid Barbara Pas. “Het Belgische asiel- en immigratiebeleid is - in tegenstelling tot verschillende andere Europese landen - tot op heden blijven steken in sussende praatjes, vrijblijvende aankondigingen en halfslachtige maatregelen. Maatregelen die wél een impact zouden kunnen hebben (zoals een daadwerkelijke verscherping van het uitwijzingsbeleid, een verstrakking van de regels voor gezinshereniging voor erkende asielzoekers en de uitbouw van een getrapte toegang tot de sociale zekerheid), blijven uit.

Aangezien het overgrote deel illegaal binnenkomt, wijst het Vlaams Belang-Kamerlid erop dat het volstrekt legitiem is illegale migranten de toegang tot het grondgebied te ontzeggen. “Wie illegaal binnenkomt, moet legaal worden uitgewezen.” Pas verwijst onder meer naar Australië dat een soortgelijk beleid, met succes, voert. Ook de VS keurde onlangs een wet goed die mensen die illegaal de oversteek maken, het recht op asiel ontneemt.
413 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Staaf Van Aelst

  Francken en de N-VA :TOTAAL onbekwame windbuilen.Blazen warm en koud tegelijk maar niks effectief,behalve onze zakken leeghalen.

 • Marc Statham

  Die Francken zelf heeft afspraken gemaakt in de UK om ze vanaf nu nietmeer naar UK te laten doorreizen en ze voor de keuze te zetten om hier asiel aan te vragen of terug te keren. Ongelofelijk en dan zitten ze die man nog op te hemelen.

 • marcel mampaey

  ik lees kritiek op Francken en op nva maar over de echte oorzaken geen woord cd&v of ovld die alles van Francken tegenhouden ,groen met hun advocaten, ngo die zo hun geld verdienen daar is maar een middel en dat is het stemhokje.

 • Patrick Voet

  De humaanste asiel optie is tijdelijk asiel in een veilig land met een gelijke cultuur dan de asiel zoeker, en niet in een land met een totaal andere cultuur. Intergratie in een totaal verschillende cultuur werkt niet. Dat hebben we toch allemaal al wel begrepen.

 • JAN krommentak

  wat wil je wij zijn het land van melk en honing hier krijgt men alles gratis dat de gewone burger dit allemaal betaalt zal hen worst wezen maar ondertussen kreunt ons sociaal vangnet van die burger want er gaat nu teveel uit het potje en dat word met de dag erger en erger en ja als je kan moet je mensen helpen maar wanneer je mensen die dit potje vullen tekort doet om anderen te helpen dan klopt er iets niet meer dan moet men ingrijpen hoe erg dit ook is