Forse kritiek op André Flahaut die Cuba de hemel in prijst: “Uitzondering die we moeten aanmoedigen”

André Flahaut.
BELGA André Flahaut.
Cuba viert dit jaar 60 jaar communistische heerschappij, en dat wordt in het hele land herdacht. Maar ook bij ons vieren politici feest. Zo wenst ex-Kamervoorzitter en huidig minister in de Franse Gemeenschap André Flahaut de Cubanen op Twitter proficiat, en dat met de uitspraak dat Cuba “een uitzondering blijft in de regio die we moeten aanmoedigen”. Daar krijgt Flahaut nu forse kritiek op. 

"De Cubaanse revolutie is 60 jaar oud”, tweette Flahaut gisterenavond met daarbij een foto van een muurschildering van de revolutieleider Che Guevara. “Tegen de populistische, reactionaire en racistische dreiging in die heerst in de VS en in Brazilië... Cuba blijft een uitzondering in de regio. Een uitzondering die we moeten aanmoedigen!”

“PS-minister verheerlijkt regime dat voor honderdduizenden vluchtelingen zorgde”

Een uitspraak die kan tellen, wetende dat Cuba geen al te beste kaarten kan voorleggen als het om mensenrechten en persvrijheid aankomt. Hoewel het regime zijn strakke greep op de samenleving de laatste jaren beetje bij beetje heeft gelost, blijft openlijke kritiek en verandering van het systeem er taboe. 

Flahaut kreeg dan ook meteen kritiek op zijn uitspraken, niet in het minst van zijn politieke tegenstanders. Volgens Kamerlid Theo Francken (N-VA) “verheerlijkt Waals PS minister regime dat voor 100.000den vluchtelingen zorgde, maar 1 partij tolereert - de communistische uiteraard - flagrant mensenrechten schendt en op de persvrijheidslijst 2018 op nr 172 tussen Noord-Korea, Eritrea en Syrië staat”. Hij verwijst ook naar het aantal asielaanvragen van Cubanen in Nederland, met als “hoofdreden de onmenselijke behandeling van homo’s en LGTBI”. “Een regime dat we volgens de PS en André Flahaut moeten ‘encourageren’.”

Franckens collega-Kamerlid Zuhal Demir hoopt dan weer dat “er een dokter in de zaal” is.

"Bedroevend en verschrikkelijk”

Ook een aantal liberale MR-politici reageren fel. Kamerlid Gautier Calomne vraagt zich af “hoe u publiekelijk een dictatoriaal regime dat aan de kaak wordt gesteld door alle mensenrechteninstanties, kan aanmoedigen”. “Bedroevend en verschrikkelijk”, besluit Calomne. 

De Franstalige econoom Bruno Calmant (VUB en UCL) vraagt Flahaut dan weer “of het geen tijd wordt te stoppen met de romantiek rond Che Guevara”. “De Cubaanse revolutie was een dictatuur. Daar is geen enkele twijfel meer over.”

Bij de blogger Marcel Sel klinkt het dat we in 2019 zijn. “En de PS promoot de dictatuur, het uitmoorden van tegenstanders (in groep door Che), de opsluiting van vakbondsleden, de afschaffing van de vrijheden, de eenheidspartij en de pers die aan banden wordt gelegd. Ik ben het niet die niet meer links is, het is links dat helemaal gek is geworden.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Georges Vande Velde.Gij probeert ons blijkbaar ook iets wijs te maken.Spijtig dat de steppen in Siberie niet kunnen praten om je te vertellen hoeveel mensen daar omgebracht werden door het sovjet regime!Lenin en Stalin overtreffen Hitler qua uitroeing van hun tegenstanders ....Het was er niet slecht voor de toenmalige beleidsmensen die in een villa woonden zolang ze geen kritiek durfden uiten

 • Gino Denil

  Wie zou meer onschuldige burgerslachtoffers op zijn geweten hebben en nog dagelijks maken. Het regime in de VS of dat in Cuba.

 • Johan Billiet

  Walen kunnen inzake nieuwe economische dynamiek veel gaan leren in Cuba...maar het intelligentiepeil van dit fossiel laat niet toe dit te begrijpen..

 • marc castermans

  Kim De Zutter, ben je er ooit geweest en met gewone Cubanen gepraat? Nee, zwijg dan aub en informeer je beter en niet enkel vanuit de PVDA of de rode vakbond.

 • Georges Vande Velde

  Het is daar even slecht of even goed als bij ons, in begin vorige eeuw werd de sovjetunie ook afgeschilderd als land dat zeer slecht was voor zijn inwoners, niets was minder waar. Ze maken ons wat wijs !