Fors minder rijbewijzen uitgereikt in Vlaanderen

Beeld ter illustratie, het aantal uitgereikte rijbewijzen B dook vorig jaar plots fel omlaag.
thinkstock Beeld ter illustratie, het aantal uitgereikte rijbewijzen B dook vorig jaar plots fel omlaag.
Vorig jaar zijn in Vlaanderen fors minder praktijkexamens afgelegd en rijbewijzen uitgereikt. Dat komt door de strengere voorwaarden, maar ook door het dalend enthousiasme bij jongeren, schrijft De Tijd.

In het Vlaams Gewest werden vorig jaar 122.357 praktische rijexamens op de weg afgelegd. Dat zijn er 15 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van Goca, de groepering van erkende rijbewijsondernemingen. Het aantal uitgereikte rijbewijzen B krimpt in Vlaanderen al sinds 2014 licht, maar dook in 2018 plots fel omlaag. 

De overheid reikte toen 60.013 autorijbewijzen uit, 18 procent minder dan in 2017. Dat is het laagste aantal in meer dan tien jaar, valt af te lezen uit cijfers van de FOD Mobiliteit. De daling gaat hand in hand met de strengere Vlaamse regelgeving. 

Opmerkelijk is dat de appetijt voor het rijbewijs in Brussel en Wallonië, die hun regels pas later aanpasten, vorig jaar wel gestegen is. In Wallonië ging het aantal afgelegde praktijkexamens met 13 procent vooruit, in Brussel zelfs met 22 procent. In beide gewesten groeide ook het aantal uitgereikte autorijbewijzen, in tegenstelling tot in Vlaanderen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Ysebaert

  Dit hebben we te danken aan Mr. Weyts. Die heeft zich willen profileren door het rijbewijs halen een heel stuk moeilijker te maken. Straks moet je ingenieursstudies gedaan hebben om nog aan een rijbewijs te geraken.

 • piet devlieger

  Dat is prima, meer plaats op de baan en beter voor het klimaat. Tenzij papa of mama de jongeren ergens naartoe moet brengen en dan de baan tweemaal aflegt. Toch een goede tendens voor diegenen die graag autorijden.

 • Pieter Janssens

  Dit zal dan een weerslag hebben op de arbeidsmarkt, omdat ons openbaar vervoer niet toereikend is om naar industrieterreinen te rijden.

 • Sandra Peeters

  Rijbewijzen verbieden voor iedereen geboren na 1999. Sta je aan de ene kant elke week in Brussel te betogen tegen auto's, dan heb je zelf ook geen rijbewijs nodig. Kunnen de mamma en pappa ze elke dag naar hun werk voeren later gelijk ze nu al doen naar 't school. Denk dat ze een heel generatie toch is moeten uitleggen hoe hun eten in de winkel beland, medicijnen bij de apotheek, gebouwen worden gezet, ... en je moet flexibel zijn qua uren en locatie voor je werk.

 • Ivan Godefroot

  nog duurder maken... ik zou min. 3000 euro vragen voor een rijbewijs zenne... dan is er zeker geen sprake mmer van teveel CO2 omdat er niemand nog met een auto ga kunnen rijden (de jongeren)