Folteronderzoek Soedan tegen eind januari afgerond? Commissariaat-generaal "onderzoekt nog hoe onderzoek gevoerd zal worden"

Beeld van een protest tegen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) rond de repatriëring van Soedanese migranten en de vragen over eventuele folteringen, 30 december 2017.
EPA Beeld van een protest tegen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) rond de repatriëring van Soedanese migranten en de vragen over eventuele folteringen, 30 december 2017.
De regering heeft het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen "geen strikte timing opgelegd" om het onderzoek naar de repatriëringen in Soedan af te ronden. Dat zegt een woordvoerster. Het CGVS "doet er alles aan om het onderzoek eind januari af te krijgen", maar "onderzoekt momenteel nog hoe het onderzoek concreet zal worden aangepakt".

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ligt al weken onder vuur binnen de federale regering omdat uit ons land gerepatrieerde Soedanezen bij aankomst in hun thuisland gefolterd zouden zijn. Het onderzoek naar wat er precies met de vluchtelingen is gebeurd, is in handen van het Commissariaat-Generaal. Dat onafhankelijk orgaan moet uitvogelen of de getuigenissen kloppen.
Het onderzoek zou rond eind januari klaar moeten zijn - tot dan blijven de repatriëringen richting Soedan al zeker opgeschort - maar "eigenlijk heeft de regering ons geen strikte timing opgelegd", zegt woordvoerster Gabrielle Baes.

Over het verloop van het onderzoek, en of de CGSV personeel ter plekke stuurt, wordt voorlopig niet gecommuniceerd. "De regering heeft ons opgedragen om het risico voor gerepatrieerde personen in Soedan te onderzoeken, en te kijken aan welke risico's ze daar worden blootgesteld. Wij zijn nu nog aan het onderzoeken hoe we het onderzoek gaan aanpakken."

"Niet het onderzoek dat zal bepalen of Francken ontslag moet nemen"

Na de heisa van de afgelopen weken zegt de MR dat het onderzoek niet bedoeld is om Theo Francken al dan niet met de vinger te wijzen. "Het onderzoek naar de manier waarop het CGVS en de Dienst Vreemdelingenzaken artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens toepassen, is niet het onderzoek dat zal bepalen of Francken ontslag moet nemen", zei Kamerfractieleider David Clarinval vanavond op La Première.

"Als zou blijken dat een procedure niet werd gerespecteerd, moet dat worden geëvalueerd en moeten we ervoor zorgen dat in de toekomst de procedures de mensenrechten respecteren", aldus Clarinval. Over Francken zegt het MR-kopstuk dat "hij geen volledige informatie gaf maar niet gelogen heeft". Voor de MR is de affaire dan ook gesloten.
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Germain Van Deursen

  Hier noemen ze dat ""een scheet in een frietzak """ ! En het circus draait door !

 • Arthur Houben

  Zo? Dus meent deze commissie dat folteringen in ándere landen een reden is om ONZE wet om illegalen terug te sturen, teniet te doen?Waarom hebben wij dan nog wetten?

 • Raoul Rouma

  Onderzoek einde maand afgerond maar ze weten nog niet wie/wat ze moeten onderzoeken. Straffe mannen! De resultaten zijn misschien ook reeds gekend!

 • Jef Heffens

  Als dat onderzoek positief is dan betekent dat dat we een paar miljoen Soedanezen naar hier moeten halen. Dat is gewoon absurd en een waanidee van Groen en Ecolo.

 • Patrick Moorthamer

  Het rare van het verhaal is,ze zijn terug gestuurd en ze zijn hier terug beland: hoe doe je zo iets? Dat kost toch geld met hopen en waar halen ze dat vandaag?