Folteraar van Jejoen en drie andere strijders staan terecht in Brussel

Verscherpt toezicht bij de start van het proces tegen vier jongemannen uit Vilvoorde en Machelen die verdacht worden van terrorisme.
PHOTO_NEWS Verscherpt toezicht bij de start van het proces tegen vier jongemannen uit Vilvoorde en Machelen die verdacht worden van terrorisme.
Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vandaag het proces van start gegaan tegen vier jongemannen uit Vilvoorde en Machelen die verdacht worden van terrorisme. Drie van hen waren in maart 2013 naar Syrië getrokken om er deel te nemen aan de gewapende strijd. Het federaal parket gaf vandaag een chronologisch overzicht van het onderzoek en daaruit bleek dat minstens één verdachte zowel contact had met Sharia4Belgium als met de Molenbeekse Syrië-ronselaar Khalid Zerkani en met vermoedelijke leden van de terreurcel van Verviers.

De vier verdachten, Mohamed Aquichouh, Mohammed Sadik Cherabi, Annas Koundi en Zouheir B. maken deel uit van de groep Vilvoordse jongeren die radicaliseerden onder de invloed van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem. In september 2012 namen Sadik Cherabi en Annas Koundi deel aan twee betogingen tegen de film "Innocence of Muslims" en Annas Koundi nam ook deel aan de voedselbedelingen van de Restos du Tawhid, de organisatie van moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd 'le soumis', die ook verdacht wordt van het ronselen van Syrië-strijders.

In december 2012 hielp Sadik Cherabi verschillende Vilvoordse Sharia4Belgium-leden om naar Syrië te vertrekken. Zo bezorgde hij hen de gegevens van een contactpersoon die hen de Turks-Syrische grens oversteken. Sadik Cherabi hield ook contact met verschillende onder hen, zoals Houssien Elouassaki en Tarik Taketloune.

Op 31 maart 2013 vertrokken minstens drie van de vier verdachten, Mohammed Sadik Cherabi, Mohamed Aquichouh en Annas Koundi zelf naar Syrië. In de dagen voordien kocht Mohamed Aquichouh een Nissan-terreinwagen en liet die inschrijven op naam van Sadik Cherabi. Er werden ook twee andere terreinwagens, een BMW en een Range Rover, gehuurd en verschillende gsm-pakketten aangekocht en Mohammed Sadik Cherabi zou enkele dagen voor het vertrek ook een zakmes, EHBO-kit en twee Go For Pro-camera's gestolen hebben uit een kampeerwinkel in Wilrijk. Twee dagen voor zijn vertrek werd Sadik Cherabi ook opgemerkt in het gezelschap van de Molenbeekse Syrië-ronselaar Khalid Zerkani.

Onderweg naar Syrië pikte het drietal op de luchthaven van het Turkse Adana ook nog Abdelkarim Elouassaki op en eenmaal in Syrië sloten ze zich aan bij Majlis Shura al Mujahidin, een brigade van Jabat-al-Nusra waartoe ook de andere Vilvoordse Syrië-strijder behoorden.

Mohamed Aquichouh bleef slechts tot eind april in Syrië, waar hij de bijnaam 'Abu Omar' droeg, maar zou in die tijd wel ook meegeholpen hebben om Jejoen Bontinck gevangen te houden en te folteren. Toen Bontinck plannen maakte om naar België terug te keren, zou hij door Aquichouh in de val gelokt zijn. Bontinck werd als spion beschouwd en opgesloten en zou verschillende dagen gefolterd zijn, onder meer door Aquichouh zelf.

Eind juni 2013 keerde ook Sadik Cherabi naar België terug, op vraag van zijn echtgenote. De man hield contact met Syrië-ronselaar Khalid Zerkani en verschillende mensen uit diens omgeving, en bereidde samen met vierde verdachte Zouheir B. een nieuw vertrek naar Syrië voor. Daarvoor kochten de twee samen een Dodge-terreinwagen. Uiteindelijk vertrok Sadik Cherabi in oktober 2013 alleen met die wagen, op een moment dat B. voor andere feiten in de cel zat. Vanuit Syrië spoorde de man ook verschillende andere jongeren aan om naar Syrië te komen maar om in februari 2014 keerde hij toch terug naar België.

Eenmaal in België hielp hij wel nog andere Syrië-strijders te vertrekken en had hij contacten met Marouane El Bali en en Souhaid El Abdi, vermoedelijke leden van de terreurcel van Verviers die in januari 2015 werd opgerold, en met Yassine Abaaoud, de broer van Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke kopstuk van die terreurcel. Ook Zouheir B. had in die periode dagelijks contact met Sadik Cherabi.

In september 2014 werd Mohammed Sadik Cherabi opgepakt voor zijn deelname aan een gewelddadige home-invasion, feiten waarvoor hij op 7 oktober moet terechtstaan, en werd Mohamed Aquichouh opgepakt in een drugdossier. Op 22 oktober werd het tweetal dan aangehouden in het terrorismedossier. Ook Zouheir B. werd toen ingerekend. Van Annas Koundi is sinds zijn vertrek in maart 2013 geen spoor meer. Vermoedelijk zit de man nog in Syrië.

Het federaal parket maakt pas woensdag bekend welke straffen het vordert tegen de vier verdachten.

Jejoen Bontinck (foto) werd als verrader aanzien en zou zijn gefolterd door beklaagde Mohamed Aquichouh.
BELGA Jejoen Bontinck (foto) werd als verrader aanzien en zou zijn gefolterd door beklaagde Mohamed Aquichouh.