FOD Volksgezondheid wil aan scholen actief controleren op rookverbod in wagen

Getty Images/iStockphoto
De inspectiedienst van de federale overheidsdienst Volksgezondheid denkt eraan om aan scholen en op andere plaatsen waar kinderen aanwezig zijn controles uit te voeren op de naleving van het rookverbod in de wagen als daar -16-jarigen aanwezig zijn. Dat zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de Controledienst Tabak en Alcohol.

De wetswijziging die een verbod invoert op het roken in de wagen in de aanwezigheid van minderjarigen jonger dan 16 jaar, is eind april goedgekeurd in de Kamer en is vandaag gepubliceerd in het Staatsblad. Over tien dagen wordt het verbod van kracht en het zal gelden in heel België.

De inspecteurs van de FOD Volksgezondheid kunnen niet controleren in het verkeer, maar rekenen erop dat de politie zal optreden als er een overtreding wordt vastgesteld, zegt hoofdinspecteur Paul Van den Meerssche. "Maar waar wij wel aan denken, zijn controles aan de scholen, juist voor en na schooltijd. Die zouden we vooral aan lagere en kleuterscholen uitvoeren, want daar is geen discussie mogelijk over de leeftijd van de kinderen.”

Van den Meerssche zegt wel dat de FOD Volksgezondheid de eerste weken en maanden wil sensibiliseren, en pas daarna zal overgaan tot verbalisatie. De straffen die verbonden zijn aan het overtreden van het rookverbod, kunnen oplopen van enkele tientallen tot enkele honderden euro's.

Samen met de uitgebreide wet op het rookverbod is vandaagook de wet gepubliceerd die de verkoop van tabak aan minderjarigen verbiedt. Momenteel ligt de leeftijdsgrens nog op 16 jaar. Dit verbod gaat op 1 november in.

Ook om dit verbod af te dwingen, plant de FOD Volksgezondheid extra controles in de omgeving van scholen - middelbare scholen in dit geval. Paul Van den Meerssche: "Deze wet zal ons werk gemakkelijker maken, want de doelgroep wordt homogener. Nu is enkel de verkoop aan -16-jarigen verboden. Ik denk dat de pakkans zal verhogen.”
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Lippeveld

  Evenwel, het is onverstandig om te roken in de buurt van kinderen en het rookverbod in de auto lijkt mij de logica zelve.

 • René Lippeveld

  Ik ben met pensioen en was leraar. Een ding is zeker: had ik controleur of agent willen zijn, was ik dat wel geworden. Mijn taak lag in de klas, in de gangen, in de refter en op de speelplaats. Ik voelde mij niet geroepen om verder dan 100 meter van de school agent te gaan spelen.

 • Jurgen Van der Vekens

  Sluit wereldwijd fabrieken die sigaretten en alcolhol produceren en veel maatschappelijke en gezondheids problemen lossen zich vanzelf op!

 • Danny Van Campenhout

  Volgens mijn bescheiden mening zijn die controleurs niet eens bevoegd om te verbaliseren. Die bevoegdheid berust bij de politiediensten en de inspecteurs van de Vlaamse Milieu-inspectie. En wat wanneer de overtreder geen id kaart bij heeft? Nummerplaat noteren? Zij hebben geen toegang tot de databank met nummerplaten en de politiediensten mogen die niet geven omwille van privacyredenen. Dus....waar heeft men het over??

 • Nadine Abe

  En wiet mag ????Begrijpe wie kan