FOD Volksgezondheid lanceert website met tips rond kinderen met AD(H)D

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
De FOD Volksgezondheid stelt vandaag een nieuwe website voor waar de wetenschappelijke richtlijnen over de behandeling van ADHD en ADD in bruikbare tips worden gegoten voor de omgeving van kinderen en jongeren met deze aandachtsstoornissen. "Duidelijke, objectieve informatie kan hen helpen om de juiste keuzes te maken", zegt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Ongeveer 5 procent van de kinderen en 3 procent van de volwassenen krijgen te maken met ADHD en ADD ('Attention Deficit Hyperactivity Disorder' en 'Attention Deficit Disorder'). Daarmee behoren ze tot de meest voorkomende neuropsychiatrische ontwikkelingsstoornissen.

Voor een goede behandeling zijn psycho-educatie en gedragsaanpak cruciaal, en soms is ook medicatie aangewezen. "Medicatie kan soms deel uitmaken van de behandeling, maar dan binnen een breder behandelplan", zegt De Block. "Experts hebben hier de voorbije maanden een aangepast zorgtraject rond ontwikkeld, dat we nu via deze website aanbieden aan iedereen die in contact komt met kinderen en jongeren met ADHD." 

Onnodig aan de pillen

Voor de ontwikkeling van het zorgtraject baseerden elf ADHD-experten zich op de nationale en internationale richtlijnen rond de aanpak van ADHD. De bijhorende interactieve website is bedoeld voor zorgverleners, ouders, leerkrachten, en voor iedereen die interesse heeft in de behandeling van ADHD of ADD. 

Daarnaast is het ook de bedoeling om zorgverleners te ondersteunen bij hun voorschrijfgedrag. Nu krijgen sommige kinderen, jongeren en jongvolwassenen met ADHD of ADD onnodig psychostimulantia voorgeschreven terwijl daar de nodige gezondheidsrisico's aan zijn verbonden. Anderen krijgen dan weer geen medicatie hoewel ze er toch baat bij zouden hebben.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marina Martens

  Laat een kind kind zijn ipv er robots van te maken. Ze krijgen zelfs geen tijd meer om te spelen. In de klas staan ze met de chronometer klaar,en dan maar klagen dat begrijpend lezen niet meer lukt. Buiten spelen mag niet meer, want dan maken ze teveel lawaai. Laat een kind kind zijn. En dat ze sporten ok, maar niet van her naar der, zodat ze totaal geen ontspanning meer hebben. Zowel school als ouders zijn fout aan deze toestanden.

 • Marco Maerten

  ADHD is uitgevonden door mensen die geen weg weten met indigo-kinderen.Dat zijn kinderen die een hogere begaafdheid hebben,maar door het onderwijssysteem verplicht zijn mee in het achterhaalde gareel mee te lopen en net daardoor worden ze 'onhandelbaar' en denkt men dit op te lossen met pillen i.p.v te luisteren naar wat het kind te vertellen heeft.

 • eddy ramboer

  arme kinderen , is adhd een probleem of de volgende generatie , ik denk dat wij ons moeten aanpassen , geen enkel weldenkend mens kan toch verwachten dat een kind in het eerste leerjaar zijn aandacht kan houden in de leesles terwijl het over de middag al redelijk vlotjes de krant leest.voor je het beseft zit je bij een dokter met je kind. der is ier toch iets wat niet klopt denk ik

 • Jelle Roelands

  Ik heb ook ADHD en ben zeer tevreden over de hulpverlening hieromtrend. Want dat werk met een puntensysteem. Punten die je kan uitgeven, om welbepaalde hulp te krijgen. Zodat je zeker geholpen word op de vlakken waar je zelf veel waarde aan hecht.

 • Carolien Jacobs

  En de website heeft welke link? :)