FOD Economie lanceert test om digitale leeftijd te meten: win jij het duel met een 'digital native'?

Thinkstock
De federale overheidsdienst Economie lanceert een online test om je digitale leeftijd te bepalen. In een online duel neem je het op tegen een 'digital native'. De FOD wil met de test de mensen bewust maken van het belang van digitale vaardigheden, bijvoorbeeld voor het beroep of in het privéleven.

Slechts één Belg op drie heeft volgens het Belgische statistiekbureau Statbel goede digitale vaardigheden, zo meldt de FOD woensdag. Of jij nog 'mee' bent, kan je zelf ontdekken via Digitalduel.be. In een online test neem je het op tegen 'digital natives', degenen die zijn opgegroeid in het internettijdperk. De uitdagingen bestaan bijvoorbeeld uit het zo snel mogelijk opzoeken van het antwoord op een vraag, nepnieuwsberichten ontmaskeren, een veilige website herkennen, en meer.

Aan het einde kent de deelnemer zijn digitale leeftijd. "Is de deelnemer van bijvoorbeeld van 2018, dan is hij digitaal helemaal mee. Maar blijkt hij van de jaren 80 te zijn, dan kan de deelnemer nog heel wat vaardigheden ontwikkelen," verklaart Saskia Van Uffelen, CEO Belux bij Ericcson en 'digital champion' die voor België de Europese Commissie adviseert. Zij werkte mee aan het initiatief.

"Overal hoor je spreken over het belang van digitale vaardigheden. Daarom is het belangrijk te weten hoe ver jouw digitale kennis reikt", aldus Van Uffelen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Buynderen

  Patrick Jonckers, dit klopt niet: het is juist een stuk gemakkelijker en goedkoper geworden dan vroeger. Ik ken zelf honderden gepensioneerden die probleemloos internetbankieren, etc.

 • dol de peeze

  De test is belachelijk. De site hapert langs alle kanten je kan soms niet deftig naar de valideer knop scrollen waardoor ik 2 vragen kwijt was. Zorg tenminste dat het deftig werkt. Kies een sterk paswoord sorry maar cijfers en speciale karakters zijn van de pot gerukt tegenwoordig zijn het paszinnen die in zijn en eigenlijk veel veiliger. Hoe langer hoe beter. Maar bon ze zijn blijkbaar zelf 5 jaar achter.

 • Louis Van Leuven

  Ik ben bij de test afgehaakt na twee vragen. Duidelijk door een digital native gemaakt. Bovendien slecht gemaakt. Er was duidelijk nog ergens belastinggeld over om iets ludiek te doen.

 • Patrick Jonkers

  De "digitale leeftijd" om te zich te informeren, bankzaken te doen, kranten te lezen, belastingbrief in te vullen, dagelijks winkelen, parkeren, fiets huren enz enz worden allemaal als gemakkelijk en handig voorgesteld. Dit is NIET zo en de gebruiker betaald de rekening...iphonetoestel + provider, internet....Niet geschikt voor ex werkende gepensioneerde senioren....veel te duur...

 • Steve Van der Vekens

  Digitaal ben ik oud, maar ik ben wel een toetsenbordheld. :)