Flixbus geeft chauffeurs in Brussel-Noord alarmknop

BELGA
De chauffeurs van de Duitse busmaatschappij Flixbus die tussen middernacht en 6 uur 's ochtends in Brussel-Noord vertrekken of aankomen, krijgen vanaf vandaag een alarmknop. Zo kunnen ze bij gevaarlijke situaties de hulp van een securitybedrijf inschakelen.

Niet elke bus wordt standaard uitgerust met een rode knop. Enkel de chauffeurs die in Brussel-Noord passeren krijgen er zo een. Bij een onveilige situatie kunnen ze de knop induwen, waardoor ze meteen worden doorverbonden met de centrale van een securitybedrijf. Dat luistert mee naar wat er op de bus gebeurt, kan het voertuig lokaliseren en kan op afstand de politie inschakelen als de chauffeur dat vraagt. Zo moeten de bestuurders niet meer zelf de politie bellen en uitleggen waar ze zich precies bevinden.

Onveilig

Het Duitse busbedrijf hekelt al langer de situatie in Brussel. De chauffeurs klagen over de onveiligheid wanneer ze 's nachts aan het station aankomen of vertrekken. Ze getuigen over groepen criminelen die de bussen staan op te wachten om passagiers te beroven.

Flixbus nam het afgelopen jaar al een aantal initiatieven om de veiligheid van zijn personeel en passagiers te garanderen. Zo schakelde het extra haltepersoneel in en worden de passagiers die de bus naar Londen nemen extra gecontroleerd.

Ook de lokale overheden werden gecontacteerd. "Maar de politieke situatie in België is complex", vertelt woordvoerster Rosa Donat. "Midden juli kondigde de Brusselse minister van mobiliteit Pascal Smet aan dat hij de halte voor internationale lijndiensten binnenkort wil verplaatsen naar de Koning Albert II-laan. Op 2 oktober hebben we een overleg met de minister. Op de agenda staan de situatie bij Brussel-Noord en een eventuele verplaatsing. Wij hopen dat de problemen daarmee definitief opgelost worden."
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  De 'oplossing'?We verplaatsen de halte samen met het probleem.Net zoals met de parkings die gesloten worden.Vooral geen politiebescherming inlassen of enkele militairen plaatsen.Plaats die halte pal voor het parlement in de Wetstraat dan kunnen de politici de daad bij het woord voegen en de burger beschermen.Of moeten we het zelf gaan doen......?

 • Marc Van Den Berghe

  typisch voor belgië een "noodknop" wanneer zullen de problemen nu eens bij de wortel aangepakt worden... of zijn jullie te bang misschien.

 • Thierry Vansweevelt

  Overal moeten er blokken, knoppen, camera's, agenten, maar ho wee als je 1 grens rond het land wil.

 • Benny Deridder

  De halte wordt verplaatst. Een overwinning voor het gespuis, de verdere verloedering van ons patrimonium. Hoera Smet, hoera!

 • Arie Verwimp

  Daar moet vanaf middernacht alleen nog maar politie staan om die gangsters op te pakken..daar is geen noodknop voor nodig...of zijn de heren politie te bang om daar snachts te patrouilleren?