FlixBus-chauffeurs trekken aan alarmbel over Brussel-Noord: "Er worden messen getrokken en reizigers beroofd"

EUROPESE BUSMAATSCHAPPIJ ZOEKT ANDERE STOPPLAATS

BELGA
Chauffeurs van de Europese busmaatschappij FlixBus zijn de onveilige situatie aan Brussel-Noord beu. De maatschappij eist extra beveiliging en is naar eigen zeggen al op zoek naar een andere stopplaats in de hoofdstad. "Meerdere keren per week maak ik er bedreigende dingen mee", zegt een buschauffeur in Het Nieuwsblad. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt bereid te zijn de federale politie te laten inschakelen om de veiligheid aan het Brusselse Noordstation te helpen verzekeren.

Volgens de VRT veroorzaken bendes aan het station overlast en wachten ze de FlixBussen op om reizigers te beroven en hun bagage te stelen. Ook de chauffeurs worden bedreigd als ze willen ingrijpen, zegt een chauffeur in Het Nieuwsblad. "Het noodnummer in de bus wordt dikwijls niet eens beantwoord", hekelt de man. "We zijn het beu en eisen beveiliging." Volgens de chauffeur vindt er aan het station vaak intimidatie en geweld plaats, worden er messen getrokken en gebeuren er diefstallen en ruzies. 

Nieuwe stopplaats

"De veiligheid van onze medewerkers en passagiers is onze topprioriteit", zegt FlixBus in een reactie aan de VRT. "We werken aan een oplossing om de situatie te verbeteren. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten." De afgelopen maanden zijn er reeds verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. "Er is meer incheckpersoneel in dienst genomen, de bagageruimtes zijn uitgerust met camera's en er is een geïmplementeerde verplichte identificatie van alle passagiers bij het instappen van de bus", legt FlixBus uit.

Toch parkeren steeds meer chauffeurs hun bus, wanneer ze Brussel als eindhalte hebben, op een andere plaats dan aan Brussel-Noord, omdat ze zich elders veiliger voelen. De internationale busmaatschappij is naar eigen zeggen al op zoek naar een andere stopplaats in de hoofdstad. "Het moet gewoon veilig zijn", klinkt het.

Eigen veiligheidsagenten

Audrey Dereymaeker van de politiezone Brussel-Noord erkent het probleem. "Brussel-Noord is niet de meest veilige buurt; het Maximiliaanpark, waar veel migranten samenkomen, ligt vlakbij. 's Avonds hangen zij vaak rond in de buurt van het station." Volgens Dereymaeker lopen er regelmatig meldingen van diefstal binnen. De politie doet volgens de woordvoerster wat ze kan. "We kennen de aankomst- en vertrektijden van de bussen en proberen onze patrouilles daarop af te stemmen, maar dat lukt niet altijd, omdat we ook andere taken hebben." Ook agenten in burger houden een oogje in het zeil. "We raden busbedrijven ook aan om zelf veiligheidsagenten in te zetten", besluit Dereymaeker.

Ook Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet (sp.a) werkt aan een oplossing. Hij wil de halte voorlopig verplaatsen naar de voorkant van het Noordstation. Er worden ook drie andere plaatsen in de buurt onderzocht, waarvan een de nieuwe bushalte wordt na de zomer.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt via Twitter de hand te reiken aan de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, om te bekijken of en hoe de federale politie kan bijspringen. De minister zal het dossier zo spoedig mogelijk laten agenderen op overleg met lokale autoriteiten. 

BEKIJK: Ook in Parijs worden de bussen overvallen. Een lezer kon deze beelden maken in de Franse hoofdstad na de wereldbekermatch afgelopen zondag. 
150 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liliane Vervliet

  Denken de onbenullen hier dat Jambon en Francken dit probleem ALLEEN kunnen oplossen ?Als alle politiekers aan 1 zeel trekken is er kans op verbetering,neen,ze dwarsbomen elkaar liever.

 • stephen Lamon

  bussen laten vertrekken op terreinen van de NAVO: er loopt daar bewaking genoeg! leve het vrije europa!

 • erik jagers

  Maar Jambon en Francken hadden die problemen toch allemaal onder controle? Ohnee, wacht, dat was alleen maar op Twitter!

 • ingrid grieten

  Begin eerst eens met rechters die effectieve straffen uitspreken uitspreken en het probleem is van de baan.

 • Leopold Vanhoof

  Dat is nu echt het dieptepunt. Politie die de busbedrijven aanraadt om zelf veiligheidsagenten in te zetten”. De overheid die hiermee toegeeft dat ze zelf niet meer in staat is om haar eigen burgers te beschermen. Wat is het verschil met derde wereldlanden waar passanten moeten betalen om doorgang te krijgen onder goedkeurend oog van de politie? Als je dan echt niet meer kan rekenen op de overheid is het dan niet normaal dat mensen het recht in eigen handen nemen.