Flexi-jobs en witte kassa stoppen zwartwerkers niet

Zowel de witte kassa als de flexi-jobs werden twee jaar geleden ingevoerd om het zwartwerk in de horeca uit te roeien. Maar bij controles door de sociale-inspectiediensten werd vorig jaar nog in 43 procent van de gevallen een inbreuk vastgesteld, amper één procent minder dan in 2016.
Photo News Zowel de witte kassa als de flexi-jobs werden twee jaar geleden ingevoerd om het zwartwerk in de horeca uit te roeien. Maar bij controles door de sociale-inspectiediensten werd vorig jaar nog in 43 procent van de gevallen een inbreuk vastgesteld, amper één procent minder dan in 2016.
Bij controles op zwartwerk in de horeca loopt nog altijd bijna de helft tegen de lamp. Ondanks de witte kassa en het succes van de flexi-jobs, schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag.

Zowel de witte kassa als de flexi-jobs werden twee jaar geleden ingevoerd om het zwartwerk in de horeca uit te roeien. Maar bij controles door de sociale-inspectiediensten werd vorig jaar nog in 43 procent van de gevallen een inbreuk vastgesteld, amper één procent minder dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Siod). Ook in 2015, voor de invoering van de witte kassa en flexi-jobs, werd bij een vergelijkbaar aantal controles iets minder dan de helft betrapt. 

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer is de horeca wel degelijk witter geworden. "Door gerichte controles, via datamining en datamatching, wordt de pakkans groter", zegt woordvoerster Lotte Van der Stockt.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter De Ruyter

  Mij hoeft de uitbater geen ticket te geven,maar dan eis ik wel 10% korting.

 • Jan Verstrepen

  Een rechtse regering die iets zou doen tegen zwartwerk je moet maar geloven in sprookjes.

 • Tom Faes

  Controles ? om te lachen . Vorige week nog een zelfstandige gehoord : mijne boekhouder zegt dat ik minstens 30 % in het zwart moet werken of dat je anders beter kan stoppen . Vooral in de bijberoepen gebeuren er schandalige zaken , daar loopt het zwart werk op tot 60 %.

 • Jos Temmerman

  En op vele plaatsen krijg je helemaal geen ticket. De gewone man zal wel blijven betalen voor die zelfstandige zwartwerk foefelaars,die dan nog eens alles mogen inbrengen. Beter mega boetes opzetten.

 • Patrick Kelchtermans

  Als frauderende overheid kan je van je kapotbelastte burgers moeilijk verwachten dat zij wel braaf alles volgens de regeltjes doen. Ten andere, velen die willen werken, maar nergens aangenomen worden wegens te oud, te allochtoon, te lelijk, enz hebben maar 2 opties: in regelrechte armoe belanden met hun zielige uitkering of bijklussen in het zwart. Ik heb gelukkig nog een job, maar eens het water mij aan de lippen staat, ga ik ook niet zitten creperen hoor.