Flashmob in Brussels winkelcentrum om te protesteren tegen fiscale politiek regering-Michel

Archieffoto
Photo News Archieffoto

Een 60-tal mensen hebben zaterdagmiddag een flashmob gehouden in de McDonald's-vestiging in het Brusselse winkelcentrum Docks. Leden van de organisatie "Gang des Vieux en Colère" en jongeren verkleed als rusthuisbewoners kloegen er de fiscale politiek van de regering-Michel aan. 

In  het Brusselse winkelcentrum Docks kwamen ruim 60 actievoerders samen om een strijd aan te gaan met de fiscale politiek van de huidige regering.  Ze organiseerden een flashmob in de McDonald's van het pand. Die plaats werd doelbewust gekozen omdat ook de fastfoodketen geniet van fiscale voordelen.

Lage belastingen

"Wij eisen een rechtvaardige fiscale politiek, een echte strijd tegen de fiscale fraude en het einde van de fiscale cadeaus aan grote bedrijven", klonk het bij de actievoerders. "Dat is nodig om onze sociale zekerheid en onze pensioenen te redden."

De actievoerders kozen voor McDonald's als locatie voor hun flashmob omdat het een van de multinationals is die geniet van fiscale voordelen, waardoor het bedrijf veel minder belasting betaalt dan eigenlijk zou moeten.

ANP

"Tussen 2009 en 2015 bedroeg het zakencijfer van de fastfoodketen in Europa 3,7 miljard euro, waarop slechts 16 miljoen euro belasting werd betaald" zeggen de actievoerders. "Dat betekent een belasting van 0,12 procent terwijl andere bedrijven in België normaal 33% aan belastingen betalen. De staat loopt op die manier meer dan 14,7 miljard euro mis."

Openbare diensten

"Dat geld zou beter geïnvesteerd worden in de openbare diensten zoals het onderwijs, het openbaar vervoer, of de gezondheidszorg", zegt Camille, één de actievoerders. "Met de belastingen die McDonald's uitspaart zou een rusthuis van 235 bedden een jaar lang kunnen werken. De belastingvoordelen zijn het gevolg van politieke keuzes. Heel wat multinationals maken bovendien niet alleen gebruik van lobbying om zoveel mogelijk belastingvoordelen te bekomen, ze zijn ook nog eens zeer bedreven in fiscale fraude op grote schaal."

De actievoerders roepen de regering dan ook op om die bedrijven te belasten zoals het moet en een efficiënte strijd te voeren tegen de fiscale fraude.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Bocque

  Nog een beetje en we kunnen ons pree direct overschrijven naar de staatskas en leven van patattenschillen.

 • Karel Van Geel

  Gelukkig is de tijd van alles gratis op kosten van hen die wel werken in dit land voorbij want het zal nog lang duren alvorens de socialisten nog eens aan de macht komen om geld te verspillen. Wij zouden op straat moeten komen om te protesteren tegen het feit dat wij decennia lang misbruikt werden als melkkoe om luiaards en asocialen die levenslang teerden op kap van de gemeenschap te onderhouden.

 • Jack Vandenhende

  De door de PS georganiseerde actie is een schertsvertoning . Jaren hebben de PS de kans gehad om de bedrijven aan te pakken , nu andere partijen de schuld geven van hetgeen de PS zelf verzaakt heeft , is zeer kort door de bocht en laf . spa , cd&v , ovld , groen (onder paars) , cdh , mr en ecolo , hebben er ook nooit iets gedaan toen zijn de kans hadden , en de meeste partijen zijn nu de hardste roepers

 • Mario Bocque

  Dat is pas tegen de streep van de huidige regeringspartijen ! Op weg naar "Zwarte zondag II" ?

 • geert stockman

  Met belastingen worden de pensioenen niet betaald, wel met RSZ bijdragen. Dit artikel zou pas correct zijn als hierbij de RSZ bijdrage van de bedrijven zouden vermeld zijn.