Flahaut (PS) en Pieters (N-VA) moeten bemiddelen

Koning Albert heeft de voorzitters van Kamer en Senaat André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) belast met een bemiddelingsopdracht. Dat heeft het koninklijk paleis gisterenavond bekend gemaakt. Elio Di Rupo is daarmee preformateur af.

De koning startte vrijdagavond met een consultatieronde, nadat preformateur Di Rupo voor de tweede keer zijn ontslag had aangeboden. De onderhandelingen waren vrijdag spaak gelopen nadat N-VA en CD&V het ultieme voorstel van Di Rupo rond de financieringswet en extra geld voor Brussel niet aanvaardden.

De zeven partijen die bij de onderhandelingen betrokken waren, gingen op audiëntie in Laken. CD&V-voorzitter Wouter Beke kwam eerst langs, gisteren volgden achtereenvolgens Joëlle Milquet (cdH), Caroline Gennez (sp.a), Jean-Michel Javaux (Ecolo), Wouter Van Besien (Groen!) en Bart De Wever (N-VA).

Nadat De Wever het kasteel had verlaten, reden rond acht uur onverwachts de Kamer- en Senaatsvoorzitter binnen. Iets voor tien uur kwam de mededeling van het paleis dat Flahaut en Pieters belast zijn met bemiddelingsopdracht "om de onderhandelingen voor de vorming van de regering terug op te starten". "Dit is noodzakelijk om het economische en sociale welzijn van de burgers te vrijwaren en om onze instellingen op een duurzame wijze te hervormen", zo luidt het.

Met de aanstelling van Flahaut en Pieters blijven de twee grootste partijen van het land, PS en N-VA, aan zet, maar krijgen hoofdrolspelers Di Rupo en De Wever even respijt. Het is nu aan de Kamer- en Senaatsvoorzitters om het vertrouwen te herstellen. Flahaut en Pieters gaven zaterdagavond geen enkele commentaar.

Op het Koninklijk Paleis is ook vernomen dat zaterdag noch zondag opnieuw gesprekken ten paleize zullen plaats vinden.

CdH-voorzitster Joëlle Milquet verwelkomt het initiatief van koning Albert II om de voorzitters van Kamer en Senaat met een bemiddelingsopdracht te belasten om zo de onderhandelingen weer op te starten. "Het gaat om een positief teken dat het moet toelaten een dialoog te hervatten alsook, hopelijk, het noodzakelijke vertrouwen te herstellen in de zoektocht naar duurzame oplossingen voor ons land", aldus Milquet. (belga/jv/ddh)

BELGA
BELGA