Flahaut: "Er moeten koppen rollen in dossier F-16's"

BELGA
André Flahaut, oud-minister van Justitie en tegenwoordig bevoegd voor Begroting in de Franse gemeenschap, vindt dat er "koppen moeten rollen" in het F-16-dossier. Dat zei hij vrijdagochtend op de RTBF-radio. "Er zijn zware fouten begaan."

De oud-defensieminister doelde daarmee vooral op de legertop. Een aantal hoge functionarissen bij de luchtmacht hadden schijnbaar weet van een studie van F-16-producent Lockheed Martin, waarin stond dat de toestellen eigenlijk nog wel even door kunnen, maar zouden die hebben achtergehouden voor minister Steven Vandeput (N-VA). De legertop zou belust zijn geweest op de nieuwe F-35 om de oudere toestellen te vervangen. 

Volgens Flahaut is het vervangingsdossier nu sowieso verdronken. "Er moeten koppen rollen bij het leger, en er moeten klachten worden ingediend bij justitie", zei hij vanochtend. De mensen moeten vervangen worden, nieuwe ploegen gevormd, en daarna kunnen de dossiers worden hernomen mét aandacht voor de nieuwe elementen die intussen op tafel liggen, vindt de minister. Hij vindt het voorstel van het Franse Dassault om samen met ons land een soort Europees partnerschap op poten te zetten "zeker interessanter dan een economische en commerciële operatie zoals de F-35 of de Eurofighter", aldus de PS'er.
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Caubergs

  Zei de persoon die bij de kampioenen graaiers hoort !!! Ze stelen zelfs van de aller armste in onze maatschappij. .... en voeren steeds hun zogezegde sociale tema's hoog in het vaandel! !!

 • Peter Van Ael

  Flahaut heeft geen recht van spreken. Denk maar aan de 90mm kanonnen die hij als defensie minister bestelde op maat van een waalse munitiefabriek.

 • yahya kasmi

  De eerste die moet opstappen is vandeputte!! Onbekwaam en is geen leider!!!

 • vanaeken jokke

  En tegen wanneer denkt Guido Bervoets dat er een Europees leger gaat zijn.Waarvan alle aankopen van leger materiaal in Europa gaan plaatsvinden.Ik hoop dat het er is tegen dat de F35 moeten vervangen worden over 35 jaar.Tommeke Termont zijn onderzoek vergeten eigen onderzoeks commissie samengesteld zo geloofwaardig.

 • Tom Faes

  Mag ik jullie er op attend maken dat Michel en Macron als goede maatjes over de Dassault meer dan goed overeen kwamen en dat Macron verstand heeft om mensen te overtuigen. Zoals meermaals hebben nu ook weer de rechtse rakkers zich in de luren laten leggen en zeg nu eens eerlijk Fredien als een Minister niet weet wat er in de hoogste kringen van zijn departement gebeurt , eerlijk wezen .