Fitness-app Strava geeft nog steeds gevoelige info over Belgisch leger prijs, Defensie verstrengt regels

Defensie verbood het gebruik van Strava in gevoelige gebieden, maar een jaar later staan er nog tal van looproutes van militairen online.
AFP/Benoit De Freine Defensie verbood het gebruik van Strava in gevoelige gebieden, maar een jaar later staan er nog tal van looproutes van militairen online.
Door het gebruik van de populaire fitnessapp Strava ligt gevoelige informatie over Belgische militairen en militaire installaties nog altijd voor het rapen. Dat stelt VTM NIEUWS vast. De Belgische Defensie verbiedt al langer het gebruik van de app in gevoelige gebieden. Maar nu nog zijn via de app looproutes van militairen op buitenlandse missie makkelijk te bekijken. Defensie kondigt nu aan de regels nog te verstrengen.

Op 22 mei dit jaar heeft een zekere Stefaan zijn dagelijkse route gelopen in Gao, in Mali. Daar ligt een militaire basis waar ook Belgen gestationeerd zijn. Dat komen we allemaal te weten, omdat hij gelopen heeft met de fitnessapp Strava.

Op de 
global heat map van de sportapp kan je zien waar mensen het meeste lopen. Begin dit jaar kwam aan het licht dat je er ook de looproutes van militairen vindt. Op de militaire bases in ons land, maar ook op bases waar Belgen op missie zijn. Defensie verbood het gebruik van de app in gevoelige gebieden, maar een jaar later staan er nog tal van looproutes van soldaten online. 

Groot gevaar

“Wat het allemaal nog straffer maakt, via de heat maps kan je ook zien wie de routes gelopen heeft”, vertelt VTM NIEUWS-journaliste Hannelore Simoens. “We vinden zelfs namen, voornamen en thuisadressen van militairen. In combinatie met hun profiel op Facebook of Instagram komen we nog meer te weten over hun ouders, hun vriendin enzovoort. Een schat aan informatie dus, maar ook een groot gevaar in handen van de vijand.”

Ook de militaire basissen zijn trouwens nog altijd volledig zichtbaar, wereldwijd. Bij Google bijvoorbeeld is dat al lang geblurd.

Regels worden verstrengd

Defensie bekijkt per operatie of het smartphone-gebruik van de Belgische militairen moet worden beperkt. “We hebben beslist om onze medewerkers erop te wijzen dat het gebruik van smartphones bepaalde gevaren inhoudt”, aldus kolonel Carl Gillis van de divisie Operaties van de generale staf van Defensie aan Belga. Het gaat dan niet alleen om sportapplicaties zoals Strava, maar ook sociale netwerken zoals Facebook.

“Die informatie kan misbruikt worden door criminelen om in te breken wanneer de militair op operatie is, of om militairen te bedreigen of in militaire zin om doelwitten aan te duiden”, stelt Gillis.

Defensie heeft een aantal metingen uitgevoerd en gekeken wat de buurlanden doen. Duitsland sensibiliseert zo zijn militairen, terwijl Nederland de soldaten die op operatie gaan, een dienst-gsm geeft. “Wij maken voor de verschillende inzetgebieden een risico-analyse, zoals de Britten”, aldus nog de kolonel. In Mali bijvoorbeeld is gsm-gebruik toegelaten, omdat lokale strijders er niet over de middelen beschikken om de smartphone-informatie te onderscheppen.

In de Baltische staten gaat Defensie wel een stapje verder. “In bepaalde gebieden en onder bepaalde omstandigheden is het gebruik van de gsm niet toegelaten”, aldus Gillis. “We willen vermijden dat wanneer we op oefening gaan en bepaalde posities innemen voor een mogelijke aanval, dat die posities worden vrijgegeven. We zullen dan wel middelen regelen om communicatie te verzekeren voor contact met het thuisfront.” Bevinden de militairen zich in de kazerne, mogen ze de gsm wel gebruiken.

Vanaf januari zijn ongeveer 250 Belgische militairen op operatie in Estland, waar ze deel zullen uitmaken van een multinationaal bataljon onder leiding van de Britten. Dat gebeurt in het kader van de ‘enhanced Forward Presence’ (eFP), de versterking van de oostflank van de NAVO in de Baltische staten en Polen.

De kolonel spreekt nog van een “gigantische evenwichtsoefening” tussen oordeelkundig smartphone-gebruik en militaire noodwendigheid, die al van voor de zomer op volle toeren draait. “Alle Belgen zijn via hun smartphone kwetsbaar voor mensen met malafide bedoelingen”, waarschuwt hij ook.

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lode Van de Keere

    Defensie weet dus ook wie die soldaten zijn die Strava blijven gebruiken. Waarop wachten ze om hen te sanctioneren?

  • Bart Camp

    Het is niet Strava, maar het zijn domme militairen die hun locatie prijsgeven. Ze mogen Strava in principe zelfs niet gebruiken op missie.