Fiscus wil af van de 'bruine enveloppe’: “Tegen 2025 moeten we volledig digitaal werken”

BELGAIMAGE
Hans D'Hondt, de topman van de belastingdiensten, wil dat zijn organisatie tegen 2025 volledig digitaal en papierloos functioneert. Dat zegt hij in De Tijd en L'Echo. De uitdaging is groot, want de fiscus verstuurde vorig jaar nog ruim 21 miljoen brieven. En bijna 600.000 Belgen zien het niet zitten om hun belastingaangifte elektronisch in te dienen en houden nog vast aan de 'bruine enveloppe'.

D'Hondt werd maandagavond verkozen tot Overheidsmanager van het Jaar, omdat hij de jongste jaren de structuur en de organisatie van de fiscus op punt gesteld heeft. In een volgende stap is een digitale revolutie bij de belastingdiensten nodig, vindt hij. "Tegen 2025 moeten we volledig digitaal en papierloos werken. Dat is onze ambitie. We moeten er als overheid over waken dat we voldoende snel inspelen op de maatschappelijke evoluties. Als de economie digitaliseert en de overheid niet, word je al snel een blok aan het been en een hinderpaal voor de competitiviteit van de economie."

Met Tax-on-web, de elektronische btw-aangifte en de elektronische aangifte in de vennootschapsbelasting heeft de fiscus al stappen gezet. Maar om volledig te digitaliseren is een kwantumsprong nodig. Van de 7 miljoen belastingplichtigen doen er nog altijd 562.000 hun aangifte op papier. En het grootste deel van de vooraf ingevulde aangiften (3 miljoen in totaal) wordt nog op papier verstuurd. Er waren vorig jaar slechts 1,36 miljoen Belgen die zelfstandig Tax-on-web gebruiken. De andere elektronische aangiften worden gedaan door boekhouders en ambtenaren. Maar volgens D'Hondt moet de papieren aangifte op een bepaald moment wel verdwijnen. "Maar je mag dat niet te snel doen, want de fiscus is er voor iedereen", waarschuwt hij.

Zo'n digitale revolutie zou een besparing betekenen. Hoe meer mensen hun aangifte elektronisch indienen, hoe goedkoper. "Dan moeten de papieren aangiftes niet meer ingescand worden, wat de kosten drukt." Hetzelfde geldt voor het versturen van brieven. Als die kosten wegvallen, is dat een forse besparing. Dat zou wel slecht nieuws zijn voor bpost, dat sinds maart vorig jaar zwaar onder druk staat omdat steeds minder mensen en bedrijven brieven versturen.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Paulussen

  Hoeveel ambtenaren gaan er dan eindelijk afvloeien met zulk gigantische besparingen?... Of gaan ze ook weer allemaal blijven zitten, zoals ook geen enkele douane ambtenaar werd ontslagen toen grenzen werden afgeschaft?!...

 • florence vermeulen

  gaat de fiscus mijn computer en internet betalen ????

 • Christine Laevers

  Ik blijf bij papier. Dat zo'n diensten gehacked worden, is dan mijn probleem niet. Ik heb de papieren om alles te staven. Digitaal moet een vrijblijvende keuze blijven. Sommige mensen willen nog alle autonomie behouden over hun administratie. Andere mensen willen bewust zonder leven.

 • romy verhove

  Dan zeg ik mijn internet op of ik heb geen email adres laat ze het dan maar oplossen! Met papier zal papier blijven! Klant beslist ,niet de overheid!

 • Conny Van den Bosch

  Dat ze dan maar in elke gemeente en stad gedurende enkele dagen voldoende personeel voorzien om alle mensen te helpen die niet in staat zijn om die ingewikkelde aangifte in te vullen.