Fiscus verstuurt eerste belastingberekeningen

Illustratiebeeld belastingen.
photo_news Illustratiebeeld belastingen.
De FOD Financiën verzendt de komende dagen een eerste pakket van belastingberekeningen, of zogenaamde aanslagbiljetten. Tegen het einde van deze maand zullen er dat in totaal 536.135 zijn, meldt de fiscus vandaag in een persbericht.

Van die 536.135 eerste aanslagbiljetten zijn er 245.661 met een door de burger te betalen bedrag voor in totaal 88,1 miljoen euro en 206.154 met een door de administratie terug te betalen bedrag voor in totaal 74,1 miljoen euro. De overige 84.320 aanslagbiljetten vertonen een saldo gelijk aan 0.

Zodra het aanslagbiljet beschikbaar is kan het door elke burger blijvend geraadpleegd worden op MyMinfin. Wie moet betalen, krijgt daarvoor twee maanden de tijd, tot in oktober. Wie moet terugkrijgen, ziet zijn centen ook tegen 31 oktober.

In 2017 en 2018 verstuurde de FOD Financiën ook de eerste aanslagbiljetten in augustus. Toen waren het er respectievelijk 600.019 en 509.550. Er worden in totaal 7.100.000 aanslagbiljetten verstuurd, ten laatste in juni 2020. De verzendingsdatum van het individuele aanslagbiljet is niet elk jaar dezelfde, het is dus normaal dat die vroeger of later is dan vorig jaar, aldus nog de FOD.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Het gaat hier om de inkomstenbelastingen. Als zelfstandige heb ik het voorrecht er dit jaar zeker al 30 'gekregen' te hebben. Niemand die ooit op het gedacht kwam die te groeperen.

 • james vroman

  Roger Geens is normaal is het gevolg van de Taxshift ..kregen beide 51 € meer en moeten nu 1244 terugstorten dus klop als een bus ..voor de Taxshift kreeg ik ook terug .

 • Bertrand Janses

  Bert Janses: Mijn partner in Duitsland kreeg een brief waarin gemeld was dat zij terugtrok, Max. 2 dagen later was dat op haar rekening (wettelijk zo geregeld daar!). Ik kreeg terug met de nota "wordt gestort op 31 Juli (2 1/2 maand na de aankondiging!)

 • raf peeters

  Denk dat ik verkeerde land woon ,nog nooit heb ik in zelfde jaar geld teruggekregen van jaar van de aangifte INK 2018,AJ 2019,wel volgend jaar ten vroegste vanaf maart zien ik pas de eurootjes.Pure leugen en met de automatisatie is het zelfs een schandaal dat ze zo lang de mensen hun geld achter houden,wetende dat het gewoon een aangifte is zonder een of andere aftrek,pensioensparen enc.

 • Roger Geens

  De fiscus heeft mij enkele maanden geleden een voorbeeld gezonden en volgens dat voorbeeld zou ik 500 euro moeten bij betalen,terwijl ik altijd terugkreeg wegens "te groot pensioen ",ik heb voor alle zekerheid mijn boekhouder alle gegevens toegestuurd in de hoop dat ik blijf terug krijgen in plaats betalen .