Fiscus screent kredietkaarten op zoek naar zwart geld

Photo news
De fiscus gaat opnieuw kredietkaarten screenen om verborgen rekeningen in fiscale paradijzen bloot te leggen. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) stapte in 2016 voor het eerst af op de betaaloperatoren om een elektronische doorlichting te doen van het betaalverkeer via kredietkaarten. Het plan was toen om miljoenen transacties onder de loep te nemen om de eigenaars van verborgen fiscale constructies te ontmaskeren.

De BBI moest haar plannen opbergen omdat een rechter oordeelde dat de actie buitensporig was. "De uitspraak liet wel ruimte voor bijsturing. Zo werd opgemerkt dat de opsporingsactie beter gemotiveerd moest zijn. Dat wordt nu bijgestuurd, maar het doel blijft hetzelfde: belastingontduiking via fiscale paradijzen blootleggen", zegt minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA).

Wanneer de acties zullen plaatsvinden, wil de minister niet kwijt. Wel dat de BBI een bezoek plant aan de operatoren Worldline, Alpha Card, Ingenico en Europabank. De bedrijven worden daarvan op de hoogte gebracht.

Ook privéjets komen binnenkort in het vizier van de fiscus. "Onze diensten zijn stilaan in de mogelijkheid om landings- en douanegegevens van privéjets te kruisen met fiscale data", stelt Van Overtveldt.

Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA)
AP Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA)84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerd Peeters

  Dat ze dan eerst hun eigen kredietkaarten maar eens screenen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Moet mijn zwart geld nu bij 30°C of bij 60°C in de wasmachine bij kleurwas opdat het niet zou krimpen ? Uiteraard is droogkast aanwending daarna uit den boze.

 • Bart Verbeeck

  Oei, zijn hier geen privacy issues, ik bedoel facebook is voor minder afgestraft!

 • johny daneels

  ga eerst een bij top politici langs,EU top functionarisen betalen geen belasting en krijgen fortuinen aan vergoedingen, publiek geheim.... we zullen dan verder praten...panama papers zijn al vergeten, te veel toplui met hun "zwarte kas"

 • Lode Eelens

  Wat gebeurde er ook alweer met de Panama papers....? NIet veel zeker....