Fiscus gaat ernstig over de schreef en stuurt duizenden mensen naar OCMW

Mensen staan in de rij voor de Finance Tower in Brussel om hulp met hun belastingaangifte te krijgen.
Photo News Mensen staan in de rij voor de Finance Tower in Brussel om hulp met hun belastingaangifte te krijgen.
Zijn onze belastingdiensten op hol geslagen? Verschillende organisaties die mensen met schulden begeleiden, melden dat de fiscus massaal afbetalingsplannen weigert en mensen nodeloos naar het OCMW stuurt. Het zou ondertussen al om duizenden gevallen gaan. Dat kost de schatkist miljoenen.

De fiscus springt almaar roekelozer om met mensen die hun belastingen niet op tijd kunnen betalen. Dat blijkt uit honderden dossiers die het deurwaardersplatform MyTrustO verzamelde. Uw krant kon de documenten inkijken en stelde vast dat de fiscus soms ernstig over de schreef gaat. De meeste schade wordt aangericht door de strikte deadline voor afbetalingen die men sinds een jaar of twee hanteert. Elk plan boven de twaalf maanden wordt geweigerd. 

Ingrijpende methode

Zelfs schuldenaars die via een deurwaarder beloven om alle belastingen op 18 of 24 maanden te vereffenen, worden wandelen gestuurd. Bestemming? Het OCMW of een advocaat. Bij die kunnen ze volgens de fiscus best een collectieve schuldenregeling aangaan. Die methode is echter zeer ingrijpend voor de betrokkene en bovendien levert het de schatkist net mínder op dan wanneer er een gewone afbetaling overeen gekomen zou worden. "De fiscus stort mensen in de armoede en loopt miljoenen euro inkomsten mis", stelt MyTrustO. Ook vzw SAM, het kenniscentrum voor schulden van de OCMW's, klaagt de situatie aan. 

Opvallend: de dienst Fiscale Bemiddeling beaamt de klachten. "Wij stellen vast dat de dienst Invordering onze voorstellen voor afbetalingsplannen zelden aanvaarden."

De fiscus stort mensen in de armoede en loopt miljoenen euro inkomsten mis

MyTrustO

Fiscus losgeslagen?

Is de fiscus losgeslagen? Want begin februari had ook Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in de Kamer al aangegeven dat de afbetalingstermijnen van 12 maanden niet strikt gehanteerd mogen worden. De fiscus lijkt het daar niet mee eens en vaart haar eigen koers. Bij MyTrustO willen ze dat de politiek ingrijpt.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Photo News Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Reactie minister

"Er worden wel degelijk afbetalingsplannen op meer dan 12 maanden toegekend, maar deze gebeuren via een andere procedure waarbij ook de centrumdirecteur tussenkomt", zegt het kabinet van minister Van Overtveldt in een reactie. 

"Samen met de fiscus werken we keihard aan een correcte inning van de belastingen. Dat doen we kordaat, maar rechtvaardig. Er is steeds ruimte voor overleg om met belastingplichtige, die in financiële problemen zitten en welwillend zijn, tot een overeenkomst te komen. Alle betrokken diensten en medewerkers van de FOD Financiën zetten zich hier dagelijks voor in."

Er worden jaarlijks ongeveer 300.000 afbetalingsplannen gegeven, aldus nog het kabinet van de minister.
401 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cindy Haeck

  Het ligt helemaal niet aan de socialisten, hemeltje achterlijkheid moet door Maggie erkend worden als Chronische ziekte. Nog een paar jaar Nva en we mogen net als Griekenland aanschuiven aan het noodfonds, ze kunnen dat geld dan in hun zakken steken en net als daar nu gebeurd eerst de meest geavanceerde militaire vliegtuigen kopen en dan pas aan het op straat van honger creperende volk.

 • René Toeters

  Inderdaad meneer Faes het ligt aan de sossen, hoe dat ge het weet!

 • Laurent Nys

  Het gaat verder. De belastingdiensten leven in een ander wereld en hebben absoluut geen respect voor gemaakte afspraken of benul van de werkelijke wereld. Ze maken afspraken en veranderen die zoals het hen uitkomt, Inspraak en overleg ? Een grapje zeker ?

 • Tom Faes

  Altijd weer de diensten van Van Overdveldt 't ja man wat een slechte manager is dat . Hij is totaal onbekwaam om zo een departement te leiden . Oei, vergeten het zal weer aan de sossen liggen.

 • Cat Delise

  Armoede heeft geen stem , kinderen , ouderen , zieken , enz zijn de onzichtbare slachtoffers van deze georganiseerde misdaad , hoe Lang nog gaat een volk zich laten misleiden , uitpersen en onderdrukken door een bende georganiseerde criminelen ?