Fiscus belt 86.000 belastingplichtigen om hulp te bieden

Photo News
Wie hulp nodig heeft bij het invullen van zijn belastingaangifte, kan dit jaar wegens de coronacrisis enkel telefonisch terecht bij de federale overheidsdienst Financiën. Invulsessies in bijvoorbeeld de kantoren en winkelcentra kunnen nu niet plaatsvinden om de veiligheid van belastingplichtigen en de eigen medewerkers te verzekeren, klinkt het bij de fiscus maandag.

De FOD Financiën zal belastingplichtigen die volgens de dienst hulp nodig kunnen hebben, zelf contacteren om een telefonische afspraak vast te leggen in mei of juni. Het gaat om mensen die hun aangifte vorig jaar lieten invullen door een medewerker van de FOD, die dit jaar geen voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen en van wie de overheidsdienst het telefoonnummer kent. 

SMS met bevestiging van afspraak

Sinds 20 april en tot en met 4 mei zal de fiscus zo 86.000 mensen opbellen. Daarbij vraagt de medewerker van de FOD aan de belastingplichtige of hij dit jaar zijn aangifte nog wil laten invullen. Als hij aanvaardt, vraagt de medewerker hem om zijn rijksregisternummer, een eventueel bijkomend telefoonnummer en zijn voorkeur voor het moment van de afspraak. Na het gesprek krijgt de belastingplichtige een sms met een bevestiging van de afspraak.

“Er wordt geen enkele andere info gevraagd tijdens het maken van de afspraak”, benadrukt de FOD. “De medewerker zal nooit voorstellen om bij de belastingplichtige thuis te komen helpen en zal nooit het rekeningnummer per telefoon, het nummer of de code van bank- of kredietkaarten of om betaling vragen.”

Belastingplichtigen die de komende weken niet proactief gebeld worden, krijgen in mei hun aangifte of hun voorstel. “Zij die een aangifte ontvangen, zullen kunnen bellen naar een nummer op de envelop om een afspraak te maken.”

Lees ook: Moet je volgend jaar extra belastingen betalen op je corona-uitkering? Geldexpert Michel Maus ontwart het fiscale kluwen (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris De Crom

  Joris De Crom Precies, boswachter en de stroper te samen. Stop eens met deze onozel lijd. Eerst een belastings brief mee invullen om hem later te gaan na zien. Maak het eens eenvoudig dat iedereen hem kan invullen. Er is hulp genoeg mogelijk en niet door de belasting's amtenaren. Stop met zo iets en doe uw werk.

 • Jean Petermans

  Mensen met minder goede bedoelingen gaan daar zeker op inspelen, immers de vindingrijkheid van de mens, zowel ten goede als ten kwade, is onbegrensd.

 • christian verleyen

  Geen misbruik aub maar een telefoonlijn 0800 is welkom

 • Ronny Popelier

  De nieuwe belastingbrief komt er aan en mijn tegoed is nog niet geregeld van vorig jaar. Als men moet terug krijgen van het fod kan men lang wachten, als men moet betalen daarentegen kan of moet dit veel rapper geregeld en betaald worden.

 • raf peeters

  Zouden de heren van de belastingen eens eindelijk de mensen hun teveel betaalde aan belastingen van 't jaar 2018 willen terug betalen.Zo stilaan zijn de mensen lan-ger op hun centen aan 't wachten dan voor de tijd van de computer en heb het over belastingbrieven waar niks te controleren valt of af te trekken valt ,alles bekend,wat houd die tegen te regulariseren?.