Financiële drempel tot rechter wordt steeds hoger

Foto ter illustratie.
Thinkstock Foto ter illustratie.
In tien jaar tijd zijn verschillende financiële drempels tot de rechter verhoogd. Professor grondwettelijk recht Toon Moonen (UGent) bracht alle maatregelen voor het eerst samen en onderzocht wat de impact ervan is op het recht op toegang tot justitie en op juridische bijstand, dat volgens de hoogste rechters steeds meer in gevaar komt. Dat schrijft De Standaard vandaag.

"Vooral de combinatie van de verschillende maatregelen doet de kritiek aanzwellen", zegt Moonen. "Waar eerst nog waarschuwende taal werd gehanteerd, heeft het Grondwettelijk Hof recenter effectief schendingen van het recht op toegang tot de rechter en op juridische bijstand vastgesteld. Er is nood aan een langetermijnvisie op de kostprijs van justitie, die rekening houdt met deze rechtspraak." 

Ook het Netwerk tegen Armoede hamert op een consequenter beleid. "De toegang tot justitie is problematisch voor mensen in armoede. Dat is de laatste jaren nog moeilijker geworden. We roepen de toekomstige regering op om daar dringend iets aan te doen", zegt David de Vaal.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lieve vanderstraeten

  Die mensen in armoede hebben recht op een pro deo, zelfs de grootste gangsters die zogezegd niks hebben, hebben pro deo en mogen zelfs de duurste advocaten kiezen. De gewone man in de straat, de gepensioneerden, alleenstaanden en anderen mogen de volle pot betalen dat is de werkelijkheid!

 • Ann Callewaert

  Het is pure klassejustitie geworden! Slechts 1 zitting met een gerechtsdeskundige met voor-eindverslag: 13.500€ ....te betalen door het slachtoffer zelf en de rechter vond dit ok .Is dit nog normaal ?

 • Nils De Vriendt

  Laat het gerecht kosten wat het echt kost, er zullen minder rechtzaken zijn. Waarom sponsort onze staat trouwens? Rechters, dokters, psychiaters,... als je loodgieter morgen komt betaalt de staat toch ook niet?

 • Marc LInden

  pure s schande toegang zou gratis moeten zijn anders is het klasse justitie. waar is je recht als je geen geld hebt om proces te vragen. willen ze echt dat we problemen zelf gaan regelen??? waar zouden we dan best beginnen???

 • DIRK VAN DESSEL

  Gelukkig maar, er zullen minder rechtzaken komen en de achterstand zal eindelijk opgelost geraken...