Financieel Actie Netwerk (FAN) wint Prijs voor de Democratie 2012

Peter Mertens is de laureaat van de 'Prijs Jaap Kruithof 2012'.
BELGA Peter Mertens is de laureaat van de 'Prijs Jaap Kruithof 2012'.
Het Financieel Actie Netwerk (FAN), een samenwerkingsverband tussen vakbonden, ngo's en sociale bewegingen, wint de "Prijs voor de Democratie 2012". PVDA-voorzitter Peter Mertens is met zijn boek "Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up" laureaat voor de "Prijs Jaap Kruithof 2012".

"Sinds 1999 werken in België, zowel in Vlaanderen als Wallonië, twee netwerken van vakbonden, ngo's en sociale actiegroepen samen tegen de verwoestende gevolgen van de financiële globalisering en liberalisering", aldus Eric Goeman van Democratie 2000.

"Door te ijveren voor meer fiscale rechtvaardigheid, leveren zij een fundamentele bijdrage aan het algemeen belang." FAN ijvert onder meer ook voor een democratisch en progressief belastingstelsel. De leden van FAN zijn: ABVV, ACLVB, ACV, ATTAC VLAANDEREN, BBL, KWB, LBC-NVK, FAIRFIN, OXFAM SOLIDARITEIT, LEF en 11.11.11.

Peter Mertens wordt als laureaat van de 'Prijs Jaap Kruithof 2012' gelauwerd als "radicale en kritische tegenstem in de geest van Jaap Kruithof". Kruithof schreef in 2000 'Het neoliberalisme', één van de eerste bestsellers van Uitgeverij EPO en een tijdlang nummer één op de hitlijst non-fictie.

De prijzen worden zaterdag 21 juli om 19 uur uitgereikt op het Groot Podium Bij-Sint-Jacobs. "Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden", de namiddagdebatten over maatschappelijk actuele thema's gemodereerd door Eric Goeman, gaan dit jaar tijdens de Gentse Feesten door in het NTGent.