Filip Dewinter zet stap opzij in Antwerpen en schuift Sam Van Rooy naar voren als opvolger

Sam Van Rooy (links) neemt in 2020 de fakkel over van Filip Dewinter (rechts). Achter hen staat gemeenteraadslid Anke Van dermeersch.
Photo News Sam Van Rooy (links) neemt in 2020 de fakkel over van Filip Dewinter (rechts). Achter hen staat gemeenteraadslid Anke Van dermeersch.
Filip Dewinter geeft na de verkiezingen het fractieleiderschap van Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad door. Dat schrijft Doorbraak.be en en bevestigt hij aan VTM NIEUWS. Sam Van Rooy neemt begin 2020 de fakkel over van Dewinter en wordt steeds meer naar voren geschoven als kopman van de partij.

Dewinter (56) is al meer dan twintig jaar lijsttrekker van de partij (eerst Vlaams Blok, nu Vlaams Belang) en zetelt al sinds 1995 onafgebroken in de Antwerpse gemeenteraad. Dat laatste wil Dewinter dus zeker blijven doen, maar hij zal niet meer gekozen worden als lijsttrekker. “De kans is groot dat ik 2024 geen lijsttrekker meer zal zijn, maar vijf jaar is een eeuwigheid in de politiek.”

Zijn opvolger Sam Van Rooy, burgerlijk ingenieur van opleiding en voormalig medewerker van de Nederlandse anti-islampoliticus Geert Wilders, is bij de verkiezingen in oktober 2018 voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid, maar wordt al langer naar voren geschoven als opvolger van Dewinter. Deze legislatuur krijgt Van Rooy (33) de fakkel echt in handen:  naast zijn toekomstig fractieleiderschap wordt hij mogelijk verkozen bij de nakende Vlaamse verkiezingen. Van Rooy staat vierde op de lijst in Antwerpen, die door Dewinter wordt getrokken.

“Voorbereiding op de toekomst”

Dewinter geeft toe dat het een doorschuifoperatie is met het oog op de toekomst: “Het is een voorbereiding op de toekomst. De gemeenteraadsverkiezingen over vijf jaar zullen heel bepalend zijn en dus hebben we dan een jong boegbeeld nodig, iemand die kandidaat-burgemeester zal zijn namens onze partij.”

Van Rooy ziet het fractieleiderschap als een nog grotere uitdaging dan Vlaams parlementslid zijn. “Dat is een grote verantwoordelijkheid die ik krijg. Ik lig daar wakker van, zeker omdat ik die kans krijg van een politicus met de staat van dienst en de ervaring zoals Filip Dewinter”, zegt hij aan Doorbraak.be.

De Antwerpse gemeenteraadsfractie met naast Dewinter ook nog oud-VB-voorzitter Gerolf Annemans in de rangen, is altijd erg belangrijk geweest voor de extreemrechtse partij. 

Dewinter benadrukt dat zijn stap opzij zeker geen einde is van zijn politieke carrière. Zo zal hij zeker actief blijven in de Vlaamse en Antwerpse politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd de ingeweken Bruggeling de voornaamste uitdager van toenmalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a). In 2012 moest hij de duimen leggen voor Bart De Wever (N-VA).
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Vhuyst

  André, hun programma is niet onbetaalbaar. Het Planbureau weigerde simpelweg om het te berekenen. Onhaalbaar? Uiteraard, door de ketens van VN en EU dictatuur. Ik weiger echter te stemmen voor een partij waar ik niet achter sta vandaar krijgen ze mijn stem, ook al zullen ze nooit aan de macht komen. Dan gebruiken ze mijn stem maar vanuit de oppositie...

 • André Van Gestel

  ... de ene vuilgebekte "vuilspuiter" ruimt plaats voor een gemoderniseerde versie van deze soort. Om nog maar te zwijgen over de onhaalbaarheid annex onbetaalbaarheid van hun programma ... de basis voor het eerstvolgend scheldproza!

 • joeri gielen

  Als het cordon sanitaire nooit was toegepast dan had België er heel ander uitgezien....nu afkomen dat het V.B niks gedaan heeft of zal kunnen is zever in pakjes, het cordon moet en zal doorbroken worden en stemmen op de andere partijen is pas hetzelfde als niet gaan stemmen want dan veranderd er helemaal niks en kunnen jullie opnieuw beginnen met klagen over dit en dat. Dus stem V.B al is het onder een vorm van protest stem.

 • Chris Devlaeminck

  @Jerry Walgraef. Je stelt, Democratie is iets mooi, maar niet in deze vorm. Welke vorm stel jij dan voor? We moeten het wel doen met de huidige vorm. Kiezen voor het VB verzwakt rechts. Haalt de N-VA niet genoeg stemmen dan worden ze zowel bij de federale als vlaamse regering aan de kant gezet. VB zal nooit meeregeren. Dan krijgen we CD&V, Groen, VLD en sp.a voor Vlaanderen, PS, Ecolo en cdH voor Wallonie en diezelfde bende, (zonder VLD?) voor België. Als dat is wat de VB-kiezers willen?

 • Bob Wuyten

  Wanneer men nooit iets bereikt heeft is het beter om een stap opzij te zetten!!