Filip Dewinter tevreden met Fitna, LDD wil debat

UNKNOWN

De film van Geert Wilders beroert ook de Belgische politiek. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter toont zich "zeer tevreden" over de film Fitna. Lijst Dedecker pleit ervoor om het debat over de "donkere kanten van de islam" ook in Vlaanderen te voeren.

Dewinter
"Ik had gehoopt op een islamkritische film zonder provocaties en dat is precies wat het geworden is", zegt hij. De film heeft volgens Dewinter geen nieuwe inzichten of beelden laten zien, maar dat vindt hij geen probleem. "Deze film is correct." Op de website van de Belgische politicus is een link naar de film geplaatst. Alle heisa die van tevoren aan de film werd gegeven is 'paniekvoetbal' geweest, vindt de Vlaamse politicus. "Iedereen die Wilders tegen heeft gewerkt, zal nu beseffen de verkeerde kant te hebben gediend: de kant van de islamfundamentalisten."

LDD
Volgens Lijst Dedecker (LDD) heeft de film "zijn effect niet gemist". "Iedereen zegt 'oef' omdat de moslimgemeenschappen zich hier en elders rustig houden, maar niemand blijkt er bij stil te staan dat de vrijheid van meningsuiting bijna ondergeschikt is gemaakt aan de reacties die de film had kunnen uitlokken", aldus LDD-kopman Jean-Marie Dedecker.

Angst
Dat miljoenen mensen de film intussen hebben bekeken, bewijst voor Dedecker "dat de angst voor 'De Chaos' (Fitna) veel dieper ligt bij de Westerse bevolking, dan de politiek wil inzien". "Een groot deel van de bevolking is bang en bezorgd voor de donkere kanten van de islam", aldus Dedecker. Hij vindt dat die "donkere kant van de islam" meer politieke aandacht verdient. Volgens Dedecker laten onze politici het recht op vrije meningsuiting nog te veel afhangen van "de schuivende tolerantiegrens van de moslims". "Het lage incasseringsvermogen van de moslims bepaalt nu die intolerantiegrens. Ook in Vlaanderen is de politiek veel toleranter voor de fundamentalistische gelovigen, dan voor wie die religies of de maatschappelijke uitwassen in vraag durven stellen", luidt het.

Debat
Lijst Dedecker pleit ervoor om het debat over de "donkere kanten van de islam" ook in Vlaanderen te voeren. Daarbij ligt de bal volgens Dedecker in het kamp van de moslims zelf. Zij moeten maar eens bewijzen dat de uitwassen van de islam maar van een kleine minderheid komen, meent LDD. (belga/novum/odbs/sam)