Ga naar de mobiele website
^ Top

Filip Dewinter slaags met actievoerders in Gent

De politie zette het waterkanon in.(foto Verbeke)
De politie zette het waterkanon in.(foto Verbeke)

Aan de aula Blandijn van de Gentse universiteit is het vanavond tot een gewelddadige opstoot gekomen voor de start van een debat georganiseerd door het NSV (Nationalistische Studentenvereniging). Aan de ingang van het gebouw ontstond een gewelddadige confrontatie toen Filip Dewinter van Vlaams Belang met een twintigtal medestanders de toegang probeerde af te dwingen.

Klappen
Een groep actievoerders van linkse studentenverenigingen had de toegang versperd en hield de tegenpartijen met geweld buiten. Er werd langs beide kanten geduwd en getrokken en er werden klappen uitgedeeld.

Toelating rector
Het was de eerste keer dat het NSV de toelating had gekregen van de rector om een debat te organiseren in de gebouwen van de universiteit. Op het debat gingen om 20 uur onder meer Filip Dewinter en Jean-Marie Dedecker (LDD) praten over de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Actievoerders van linkse studentenverenigingen hadden rond 18 uur de toegang tot het universiteitsgebouw echter geblokkeerd.

"Intimidatie extreem-links"
Dewinter had eerder aangekondigd had dat hij zich "niet zou laten bedreigen door intimidatie door extreem-links". Na overleg met de rector en de politie liep hij met zijn medestanders toch op de ingang af. Bij de gewelddadige confrontatie werden er langs beide kanten klappen uitgedeeld en raakte een aanhanger van extreem-rechts gewond aan het hoofd.

Ordetroepen
De politie was met een vijftigtal manschappen ter plaatse en greep in. Met behulp van ordetroepen en het waterkanon werden de groepen uiteengedreven.

"Aanslag vrije meningsuiting"
In een reactie noemde Dewinter het incident "een aanslag op de vrije meningsuiting". "We werden geklopt en geslagen omdat we toegang wilden tot een door de universiteit toegelaten debat. De zogenaamde anti-fascisten hebben hier fascistische middelen gebruikt om ons proberen de mond te snoeren. Dit kan niet in een democratie."

Debat afgelast
Op de vraag of hij ook geweld gebruikte, antwoordde Dewinter: "Als iemand op mijn gezicht slaat heb ik niet de neiging om mijn andere wang te draaien." Het debat werd afgelast. De politie blijft momenteel ter plaatse. (belga/eb/sam)Meld een bug