Filevrij vanaf maandag, da's wishful thinking

VANDAAG ZWARE MIDDAG- EN AVONDSPITS VERWACHT

File op de E340 door hitte. (Archieffoto.)
photo_news File op de E340 door hitte. (Archieffoto.)
De filemeter kleurt al twee dagen flink rood, vooral rond Antwerpen. Vandaag zal het allesbehalve beteren. En hoewel de vakantie begint, hoeft u maandag nog geen lege snelwegen te verwachten.

"De drukte van de voorbije dagen is, behalve aan enkele ongevallen, te wijten aan een toename van het recreatieve verkeer. Sommige mensen hebben al vakantie en maken uitstapjes met de wagen", weet Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. Vandaag zal dat niet anders zijn. "Bovendien begint de vakantie-uittocht en start de avondspits op vrijdag traditiegetrouw al vroeg in de middag. We verwachten dus heel wat drukte, zeker in en rond Antwerpen." Eén meevaller is dat het begin van onze vakantie niet samenvalt met die in Nederland. "Anders had er nóg meer file gestaan."

Lege autostrades
Wie trouwens hoopt om vanaf maandag over lege autostrades naar het werk te tuffen, is er wellicht aan voor de moeite. "We hebben geen glazen bol, maar er zal vanaf 1 juli geen oase van rust neerdalen, vrees ik. De ervaring van vorig jaar leert me dat het de eerste twee weken van juli relatief druk blijft. Pas halfweg de maand - als ook het bouwverlof begint - neemt de filezwaarte beduidend af."

Mooi meegenomen

Op het einde van de rit staat er in juli gelukkig toch niet zó veel file als in juni. Vorig jaar gemiddeld 85 kilometer tegenover 160. "Maar net zoals in de andere maanden neemt de verkeersdrukte in juli wel toe door de jaren heen. In 2011 bijvoorbeeld stond er die maand gemiddeld 55 kilometer file op de Vlaamse autosnelwegen."

Mooi meegenomen: op het einde van de zomervakantie slibben de banen niet van de ene dag op de andere weer helemaal dicht. "Op 1 september zien we geen spectaculaire verschillen. Het is meestal pas tegen het einde van die maand dat automobilisten gevoelig langer moeten aanschuiven", besluit Peter Bruyninckx.