Fietsersbond reageert afwachtend positief op plannen Crevits

De Fietsersbond reageert vandaag "afwachtend positief" op de fietsinvesterinsplannen van Vlaams minister Hilde Crevits. Het blijft volgens de organisatie vooral uitkijken naar resultaten op het terrein. Aan het huidige investeringsritme van 100 miljoen euro per jaar duurt het volgens de Fietsersbond nog zeker 30 jaar vooraleer het geplande fietsroutenetwerk van 12.000 kilometer er helemaal ligt. Het kabinet-Crevits weerlegt die becijfering.
 
Fietsersbond-voorzitter Wim Depondt ziet zeker een aantal positieve elementen in de nieuwe aanpak van minister Crevits. Zo is de organisatie blij met de vlakheidsnorm die wordt ingevoerd bij de aanleg van fietspaden. Ook de inspanningen die Crevits levert om te komen tot een snellere onteigeningsprocedure - een van de hoofdoorzaken waarom projecten zo lang aanslepen - vallen bij de Fietsersbond in de smaak.
 
Maar de uitvoering van de plannen blijft "dé achillespees". Nu al zit er zo'n kwart miljard euro aan projecten "in de vrieskast", wachtend op realisatie. Bovendien is de voorziene 100 miljoen euro goed voor de aanleg van zo'n 250 kilometer fietspaden. Aan dat tempo duurt het volgens de Fietsersbond nog 30 jaar vooraleer het zogenaamd "bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF)" van 12.000 kilometer er volledig ligt. Het kabinet-Crevits weerlegt die berekening. Zo worden er naast de 100 miljoen euro aan Vlaamse middelen ook inspanningen geleverd door de provincies en gemeenten voor de realisatie van het BFF.
De Fietsersbond pleit voor een "drastische hertekening van het fietspadbeleid" en suggereert om alle fietsprojecten uit te besteden aan een apart overheidsagentschap naar het voorbeeld van de BAM of VIA-Invest. (belga/ka)