Fietsersbond pleit voor aangepast praktijkexamen voor speed pedelec na dodelijk ongeval

Marc De Roeck
In het Antwerpse district Deurne is zondagochtend in alle vroegte een 23-jarige jongeman om het leven gekomen bij een val met een speed pedelec - een elektrische fiets die tot 45 kilometer per uur kan rijden - op de Jozef Verbovenlei. Dat zegt de lokale politie. De Fietsersbond pleit naar aanleiding van het ongeval voor een aangepast praktijkexamen voor de bestuurders van speed pedelecs.

Het slachtoffer reed zonder helm aan een hoge snelheid, verloor om een onbekende oorzaak de controle over zijn fiets en kwam zwaar ten val. Er zouden geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken zijn geweest.

De Fietsersbond roept nu op om het praktijkexamen aan te passen voor toekomstig pedelec-bestuurders. Om met de snelle elektrische fiets te rijden, moet de bestuurder op dit moment in bezit zijn van een rijbewijs voor bromfiets of auto, maar dat is in de praktijk niet voldoende, aldus de Fietsersbond. Voor de speed pedelec zijn er immers andere rijvaardigheden nodig dan voor een bromfiets of wagen. 

Daarom pleit de Fietsersbond om het voortaan ook mogelijk te maken om het praktijkexamen met een speed pedelec af te leggen.

Marc De Roeck
Marc De Roeck66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • filiep manhaeve

  Probleem is meestal de autobestuurders. Als ik met de SP aan 45 rijdt waar je 50 mag zitten ze al te duwen om sneller te rijden. Ze vergeten dat het maximum 50 is en geen minimum 50.

 • JAN krommentak

  max snelheid 25 en dan ? de snelle fietsen op de rijbaan maar die zijn dan weer te traag eens buiten de stad waar men max 70 rijd en wat dan de snelheid van de fiets optrekken tot 70 om geen conflicten te krijgen zoals met de brommobiel want iedereen wil er voorbij ! nee de idioten er af halen maar ook zij dan met de gewone koersfiets die rijden als gekken

 • Jasper Deneyer

  Speed pedelecs zijn niet gevaarlijk. Net zomin als auto's, bromfietsen, moto's,... gevaarlijk zijn. Mensen die zich niet aan de wet houden en de situatie niet kunnen of willen inschatten zijn gevaarlijk. Ongelukken kunnen gebeuren, maar met gezond verstand kan je de risico's beperken. Goedkope slogans als afschaffen, snelheid beperken tot 30km/u en dergelijke slaan nergens op. De mens moet gewoon weer zijn verantwoordelijkheid opnemen en beseffen dat er nog andere mensen op de aardbol leven.

 • Jasper Deneyer

  Even een paar dingen duidelijk stellen: Een speed pedelec wordt volgens de wet beschouwd als een bromfiets klasse B. Dat wil zeggen dat je een rijbewijs voor bromfiets of auto nodig hebt. Bovendien is een helm met speciaal keurmerk verplicht. De speed pedelec moet op het fietspad waar auto's sneller dan 50km/u mogen rijden, mag op het fietspad waar de maximale snelheid 50km/u is en is verboden op een fietspad met verkeersbord D9 of D10 (tenzij vergezeld van een uitzonderingsbord met een P op).

 • bob jansens

  speed pedelec is een elektrische motorfiets klasse B, geen fiets.