Fietsers kunnen voortaan ongestraft door rood met nieuw verkeerslicht

Het eerste, en tot dusver enige, nieuwe verkeerslicht kwam er twee maanden geleden in Brugge. Daar komen nu over heel Vlaanderen een tiental locaties bij.
Benny Proot Het eerste, en tot dusver enige, nieuwe verkeerslicht kwam er twee maanden geleden in Brugge. Daar komen nu over heel Vlaanderen een tiental locaties bij.
Als fietser ongestraft door het rood rijden? De komende maanden zullen op verschillende plaatsen in Vlaanderen nieuwe verkeerslichten komen die dat mogelijk maken. Knippert het nieuwe licht oranje, dan mag een fietser rechtsaf of rechtdoor. Zo hoeft hij niet langer onnodig samen met de wagens voor het rood te wachten.

Het nieuwe type verkeerslicht is eigenlijk een aanvulling op het bestaande driekleurig licht. Eronder komt een vierde licht, met fietslogo en pijl. Knippert het oranje licht, dan mag de fietser ook bij rood rechtsaf of rechtdoor, afhankelijk van wat de pijl aangeeftHet nieuwe verkeerslicht geeft fietsers wel geen absolute vrijgeleide om zomaar het kruispunt over te zoeven. “Zij moeten steeds voorrang verlenen aan andere bestuurders en aan voetgangers”, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het extra licht is dan ook een oranje knipperlicht, en geen brandend groen. 

Fietsers mogen hier bij rood rechts afdraaien. Ze moeten wel voorrang verlenen aan doorgaande tweewielers.
Benny Proot Fietsers mogen hier bij rood rechts afdraaien. Ze moeten wel voorrang verlenen aan doorgaande tweewielers.

Verkeersborden die hetzelfde toestaan (B22 en B23) bestaan al langer. “Uit een analyse die we maakten blijkt dat deze aanpassing van de voorrangsregels niet tot meer verkeersonveiligheid leidt”, zegt Stef Willems van verkeersinstituut VIAS. “Het gaat ook om een duidelijk verkeerslicht, dat niet verkeerd te begrijpen valt.” Dat was ook met de borden al zo, maar omdat verkeerslichten volgens de wegcode een hogere hiërarchie hebben dan borden, leidde de aangepaste driehoekige voorrangsborden soms toch tot verwarring. Dat probleem is voortaan van de baan.

Het verkeersbord B22 liet fietsers al toe bij rood rechtsaf te slagen
BELGA Het verkeersbord B22 liet fietsers al toe bij rood rechtsaf te slagen

“Fietsers moeten er zich ook van bewust zijn dat dit principe niet op elk kruispunt zal gelden, maar enkel wanneer duidelijk aangegeven”,  benadrukt Willems. Volgens AWV zullen de lichten enkel verschijnen op kruispunten waar de toepassing voor de fietser veilig is, bijvoorbeeld wanneer hij bij het rechts afslaan meteen op een fietspad terechtkomt, of in een zone 30.

Het nieuwe licht zal de komende maanden op een tiental plaatsen in Vlaanderen worden geïnstalleerd, zo maakte minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) gisteren bekend. Momenteel staat er enkel een in Brugge, aan de rijksweg voor het station. Nieuwe locaties zijn kruispunten langs gewestwegen in Anzegem, Lievegem, Bierbeek, Meise, Knokke-Heist, Kortrijk, Geraardsbergen, Oostkamp en Blankenberge. (SPK)
90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Iedereen gebruikt de middelen die hij heeft om de wet te overtreden. De fietser geen licht, door het rood, voorrang opeisen etc. de auto : geen pinker gebruiken, bumper kleven, overdreven snelheid etc. Misschien kunnen we beter bij onszelf beginnen ? We maken hier van een muis een olifant. Waar ik woon is dat al lang gebruikelijk, het werkt perfect !

 • Anne-Marie Toutenel

  fietsers zijn "zwakke weggebruikers " worden beschermt door het gerecht. Zonder licht rijden, door het rode licht rijden, voorang op opeisen waar het niet mag. De auto is altijd de pineut.Nu mogen ze nog door het rood rijden om rechts af te slaan, sowieso gaan ze ook recht door rijden? en wie is de pineut ??? de auto.

 • Wilfried Vanden Berg

  Dat deden ze vroeger ook al. En nog wel met hun muziek oortjes in . Aub zeg .

 • willem merken

  Probeer maar eens een school te passeren net als de lessen gedaan zijn, ze vliegen u langs alle kanten voorbij, met 2 of drie tegelijk. En om dat te reguleren hebben onze politici de hele binnenstad uitgeroepen tot fietsstraat.

 • Dirk DE Bakker

  Ne fietser en een rood licht, geen goede combinatie die kijken er toch niet naar. En de uitvinder van de fietsstraten is nog zo éné ze betalen geen euro wegentaks maar willen wel de hele straat voor zich.